Mede recepten

Hieronder een aantal recepten die we in de afgelopen jaren hebben uitgeprobeerd. De recepten zijn (met uitzondering van het basisrecept) voor 10 liter mede.

mead_01
Basis Recept voor 20 liter mede

            • 7 kilo honing
            • 4 theelepels citroensap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist
            • water om het geheel aan te vullen tot 20 liter

Voor verdere aanwijzingen kan je het beste hier kijken


appelmede
Appelmede

  • 4 kilo honing
  • 8 liter appelsap
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

Een deel van de appelsap verwarm je om de honing in op le lossen. De rest gebruik je om het geheel aan te vullen tot 10 liter. Deze mede wordt erg lekker maar pas na een lange rijping, zeg minstens twee jaar.


vlierbes
Vlierbessenmede

            • 4 kilo honing
            • 8 liter vlierbessensap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist

Het vlierbessensap moet even een paar minuten gekookt worden. er zit namelijk blauwzuur in en dat is giftig. Even de kook erover en het probleem is opgelost. Als het wat is afgekoeld kun je de honing erin oplossen.


frambosia
Aardbeien- frambozenmede

  • 4 kilo honing
  • 4 liter biologische aardbeiensap
  • en 4 liter biologische frambozensap
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

Ik gebruik hier vruchtensappen van de reformwinkel met een eko keurmerk. Deze lever wel aan het begin een enorme overdruk (lees:schuim) met de nodige rotzooi en erg veel bezinksel.


rozebottelRozebottelmede

            • 4 kilo honing
            • 8 rozebottelsap/diksap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist

Dit levert een hele heldere mede op die al heel vroeg goed te drinken is.


ratatouille
Ratatouille

  • 4 kilo honing
  • 8 liter sap, water, wijn, en restjes mede, eigenlijk alle restjes uit de wijn- en koelkast
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

De ratatouille is elke keer weer anders want ik heb natuurlijk nooit precies dezelfde restjes. Vruchtensappen, vruchtenlimonades, wijn, port, mede die overblijft na het bottelen en water om het geheel aan te vullen, water slot erop en afwachten wat er dit weer van komt…

Volg het bord Mead van DenBlauwen op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *