Mede recepten

[:nl]

Hieronder een aantal recepten die we in de afgelopen jaren hebben uitgeprobeerd. De recepten zijn (met uitzondering van het basisrecept) voor 10 liter mede.

mead_01
Basis Recept voor 20 liter mede

            • 7 kilo honing
            • 4 theelepels citroensap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist
            • water om het geheel aan te vullen tot 20 liter

Voor verdere aanwijzingen kan je het beste hier kijken


appelmede
Appelmede

  • 4 kilo honing
  • 8 liter appelsap
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

Een deel van de appelsap verwarm je om de honing in op le lossen. De rest gebruik je om het geheel aan te vullen tot 10 liter. Deze mede wordt erg lekker maar pas na een lange rijping, zeg minstens twee jaar.


vlierbes
Vlierbessenmede

            • 4 kilo honing
            • 8 liter vlierbessensap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist

Het vlierbessensap moet even een paar minuten gekookt worden. er zit namelijk blauwzuur in en dat is giftig. Even de kook erover en het probleem is opgelost. Als het wat is afgekoeld kun je de honing erin oplossen.


frambosia
Aardbeien- frambozenmede

  • 4 kilo honing
  • 4 liter biologische aardbeiensap
  • en 4 liter biologische frambozensap
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

Ik gebruik hier vruchtensappen van de reformwinkel met een eko keurmerk. Deze lever wel aan het begin een enorme overdruk (lees:schuim) met de nodige rotzooi en erg veel bezinksel.


rozebottelRozebottelmede

            • 4 kilo honing
            • 8 rozebottelsap/diksap
            • 6 theelepels gistvoeding
            • 1 zakje wijn- of biergist

Dit levert een hele heldere mede op die al heel vroeg goed te drinken is.


ratatouille
Ratatouille

  • 4 kilo honing
  • 8 liter sap, water, wijn, en restjes mede, eigenlijk alle restjes uit de wijn- en koelkast
  • 6 theelepels gistvoeding
  • 1 zakje wijn- of biergist

De ratatouille is elke keer weer anders want ik heb natuurlijk nooit precies dezelfde restjes. Vruchtensappen, vruchtenlimonades, wijn, port, mede die overblijft na het bottelen en water om het geheel aan te vullen, water slot erop en afwachten wat er dit weer van komt…

Volg het bord Mead van DenBlauwen op Pinterest.

[:en]

Here you can find some recipes I have tried out during the last few years. The recipes are (with the exception of the base recipe) for 10 liters mead.

mead_01
Basic recipe for 20 liter mead

            • 7 kg honey
            • 4 teaspoons lemon juice
            • 6 teaspoons yeast nutrient
            • 1 packet wine or ale yeast
            • enough water to fill it up to liters

For further instructions its best to look at our main mead page.


appelmede
Apple mead

  • 4 kgs honey
  • 8 litre applejuice
  • 6 teaspoons yeast nutrient
  • 1 packet wine or ale yeast

Part of the juice is used to disolve the honey. The rest is used to fill the bottle to 10 litres. This makes a very tasty mead but it does need it’s time to ripen, about 2 years.


vlierbes
Elderberry mead

            • 4 kgs honey
            • 8 litre elderberryjuice
            • 6 teaspoons yeast nutrient
            • 1 packet wine or ale yeast

The Elderberryjuice most be boiled before use for it containce a type of accid that is harmfull to humans and animals. 2 minutes of boiling solves this problem. After it has cooled down a bit, you can dissolve the honey in the juice.


frambosia
Strawberry/Raspberry mead

  • 4 kgs honey
  • 4 litre strawberryjuice and
  • 4 litre raspberryjuice
  • 6 teaspoons yeast nutrient
  • 1 packet wine or ale yeast

I only use fruitjuice from 100% ecologically grown fruit. The juice of my choice gives a lot of pressure during the first days of yeasting (=foam) which can lead to a great big mess and lots of residue.


rozebottel
Rosehip mead

            • 4 kgs honey
            • 8 litre rosehipjuice (Rosa canina)
            • 6 teaspoons yeast nutrient
            • 1 packet wine or ale yeast

This gives a very clear mead that is very drinkable even after a very short yeastingtime (three months).


ratatouille
Ratatouille

  • 4 kgs honey
  • 8 litre of leftover mead, wine, fruitjuices, water, herb or whatever else your fridge holds.
  • 6 teaspoons yeast nutrient
  • 1 packet wine or ale yeast

My ratatouille is never the same cause my fridge never holds the exact same contense as the last time. Fruitjuice, fruitlemonades, wine, port, mead that is left over after botteling, some water to fill up the yeastingbottle, a waterlock on top and then patience, lots of patience.

Volg het bord Mead van DenBlauwen op Pinterest.

[:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *