De trui

gezienTijdens een levende geschiedenis show in het Historische Openlucht Museum Eindhoven zag ik een erg mooie grijze trui gemaakt in de sprangtechniek. Deze trui was in delen gemaakt (de mouwen, lijf en boord) en later aan elkaar gezet.
Ik had er nog niet eerder bij stil gestaan bij de mogelijkheid dat ook dit soort grotere formaten en moderne toepassingen ook mogelijk waren in deze techniek. Tot dan toe had ik alleen banden, mutsen en simpele tasjes gemaakt. Maar of ik me aan een trui durfde te wagen?


trui-fenny
Fenny Nijman

In het boek “Sprang, egyptisch vlechten” van Fenny Nijman staat ook een patroon voor een trui. Hier bestaat de trui echter uit een geheel en niet uit delen. Dit leek me niet alleen eenvoudiger om te maken maar zonder naden ook mooier. Ik bsloot dan ook om deze trui als uitgangspunt te nemen.


trui-fenny-op-raam
Het Patroon

Het basispatroon voor deze trui is een rechthoekig vlak met in het midden een opening. Door twee extra touwen te spannen kunnen de mouwen worden bevestigd. De mouwen en het lijfje worden aan elkaar gevlochten en niet later aan elkaar gezet.
Ik besloot om de mouwen hier achter wege te laten en de elasticiteit van de techniek te gebruiken om een soort vleermuismouw te creëren.
Na de afhechting wordt het geheel dubbel geslagen en aan de zijkanten vastgehecht. Het bovenste deel open laten om de mouwen te vormen.


truiheel
Zonder mouwen

Op deze foto is goed te zien dat de trui in principe mouwloos is. De elasticiteit van het vlechtwerk staat echter toe de schouder wat uit te rekken zodat er toch een soort mouw ontstaat. Het armgat is ongeveer 15 centimeter breed.


truihals
De hals

Op ongeveer 3/4 van het werk heb ik een opening laten vallen in het werk. Dit is erg eenvoudig te doen door in het midden 2 draden op te halen en 2 te laten vallen. Bij het vlechten van de volgende rij sluit je deze. Je verdeelt letterlijk je vlechtwerk in twee verschillende stukken.


truidetailrood
Patroon

Bij het maken van deze trui voelde ik me voor het eerst vertrouwd genoeg met het maken van gaatjes en andere patronen. Dit is dan ook een van de eerste werkstukken waarbij het patroon een belangrijkere rol speelt.


truidetail
Gaatjes

Het patroon in deze trui is erg eenvoudig. Onderaan de trui maakte ik een gaatje na elke 8 draden, in het middendeel liet ik een gaatje vallen na elke 4 draden en bovenaan de trui na elke 2 draden.


trui_af
Eindresultaat

En het eindresultaat ziet er dan zo uit. De trui is gemaakt van 100% wol, in dit geval lont wol en is ondanks het open vlechtwerk behoorlijk warm. Het is echt een trui waar je in kunt ‘wonen’.

>

2 reacties


 1. I love your items on your site for Sprang. I have just found this technique and am learning it. I wish more of your site were translated into English. Especially this page on making the sweater. It is fascinating workmanship!

  Beantwoorden

  1. Hello Sandra,
   You are right. To many pages haven’t been translated yet. We have recently given our site a total makeover and we did it in Dutch first. If you want to see the sprang pages in Englisch, go to http://www.denblauwenswaen.nl/oudesite.htm
   (this is our old site). On the left you see an Englisch flag, click on it and on the next page, in the (left) menu you see ’techniques’. There you can find our (old) English sprangpages:-)

   Ronald

   P.S. The sprang pages will be the first we’ll translate, but work is very busy at the moment, so it may need some time…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.