Mevr. Bos

Mijn eerste keer sprangen kan ik mij goed herinneren. Samen met een groepje collega’s kreeg in in 1996 een workshop sprangen die werd verzorgd door mevrouw Bos uit Haren, toen al een dame op leeftijd. Jaren later werd ik gevraagd door een vriending of ik het sprangwark dat haar door een aantal mensen was geschonken wilde archiveren, een karweitje wat nog steeds niet is afgerond. Hierbij gingen er meerde werkstukken van mevr. Bos door mijn handen. Ik heb haar thuis mogen bezoeken en heb daar zoveel mooie dingen gezien. Mevr. Bos was ondertussen i de 80 en kon geen sprangwerk meer maken maar de mooiste werkstukken had ze nog steeds in huis. Ronald en ik mochten rustig foto’s maken. Werkstukken in een formaat zoals ik niet eerder had gezien maar ook een verscheidenheid aan verschillende werkstukken enpatronen die nog nooit eerder had gezien, alles was even inspirerend.
Een aantal van de foto’s die we toen hebben gemaakt, vind je op deze pagina. Hopelijk geeft het een breder beeld van de veelheid van mogelijkheden die deze techniek biedt.


laken
Tafellaken

Een laken, een tafellaken om precies te zijn. De inslagdraden zijn voorzichtig uit het laken getrokken waardoor de scheringsdraden vrij zijn gekomen. Met deze scheringsdraden is mevr Bos vervolgens gaan sprangen. De scheringsdraden zijn natuurlijk heel dun waardoor het een heel fijn uiterlijk krijgt.

kleed-detailZo maakt ze meerdere banen in het laken die elk met een eigen patroontje worden gevlochten.
laken-detailHier een opname van heel dichtbij waarop goed te zien is hoe de scheringsdraden uit de stof om elkaar gedraaid zijn.


blouse
Blouse

Terwijl mevr. Bos ons haar huis liet zien, zag ik ineens vanuit mijn ooghoek een blouse hangen. Mijn blik viel op de mouw en hierin zag ik het zelfde effect als in het tafellaken. Niet alleen de mouwen maar ook de boorden van deze linnen blouse waren op deze manier versierd.

blouse-detailHier een detailopname van de mouw van deze linnen blouse.


rode-trui
Rood truitje

Een schattig rood truitje zonder mouwen waarin ik de simpele constructie meteen meende te herkende. “Eigenlijk is het net als mijn eigen trui” : dacht ik eerst maar bij nader inspectie bleek dit niet te kloppen. Als er een split voor zit, waarom dan niet achter?

rode-trui-halsDit raadsel heb ik nog steeds niet opgelost. Wie het weet mag het zeggen! Maar het blijft een erg lief truitje.
Handschoenen
Mijn eerste handschoenen in sprang zag ik ook bij mevrouw Bos thuis. Een simpel voorwerp maar ik was gefacineerd door deze wanten en de manier waarop ze waren gemaakt. Ik wil dolgraag mijn eigen wanten maken maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. Hieronder de wanten met bijbehorende sjaal.
Paar handschoenen
Paar handschoenen

Duim
Duim
Vermindering van draden aan de pols
Vermindering van draden aan de pols

Bijbehorende sjaal
Bijbehorende sjaal
Onderaan deze pagina staan nog wat kleine foto’s van nog zo’n set met handschoenen en sjaal maar dan gecombineerd met een vest en tasje. De volgende foto’s laten o.a. de grotere werkstukken zien.


weven-sprang
Wandkleed

Een aantal mooie wandkleden versieren de muren van mev. Bos haar huiskamer, waaronder deze mooie groene die weef technieken en sprang combineerd. Hier is net als bij het laken gevlochten met scheringsdraden nadat de inslag was verwijderd.


sierraam-zwart
Schaduwspel

Dit grote raam was mooi open gevlochten met erg veel spanning op de draden. Samen met het licht en schaduw spelletje dat de zon met dit raam speelde was het een prachtig object om aan de muur te hebben.


sierraam
Baanverloop

De meeste ramen met sprangwerk die aan de muur hingen waren gecompliceerder van opbouw zoals deze waarbij banen eerst onder en later weer over een andere baan vallen of dwars door een andere baan heenlopen, banen splitsen en zijn weer samenvoegen.

Hieronder nog een paar kleine foto’s van verschillende werkstukken die ik ook de moeite waard vond om hier te laten zien.
Geel vest
Geel vest

Bijbehorend tasje
Bijbehorend tasje
Bijbehorende handschoen
Bijbehorende handschoen

En de sjaal
En de sjaal
Witte wollen trui
Witte wollen trui

blauwe-muts

Theemuts met strepenpatroon
Theemuts met strepenpatroon

Theemuts met diagonaal patroon
Theemuts met diagonaal patroon
Grote tas met sprangwerk aan de buitenzijde
Grote tas met sprangwerk aan de buitenzijde

Detail tas
Detail tas
jaren-70
Heel jaren 70

Lampenkapje
Lampenkapje
rondsprang
Rond sprang

Klein sierlapje met gaatjes patroon
Klein sierlapje met gaatjes patroon
tabaksbuidel
Replica tabaksbuidel
(18e – 19e eeuw)

dubbelzijdig
Dubbelzijdige sprang

2 reacties


 1. The yellow/ orange mittens of Ms Bos , the photos are not very large so I may not be seeing them correctly, But to my eye, they look a lot like Nalbinding, possibly Oslo Stitch. It would be nice to see larger photos..

  Beantwoorden

  1. I had these gloves in my hands many time and I know they are not by needlebinding, a technique I am also familiar with.
   I’ll see if I can find the time to take a better picture, more up close.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.