Beenwindsels

Zoals je al hebt kunnen lezen is het sprangraam waarop ik meestal werk speciaal voor mij gemaakt door een vriend (R) die ook lid is van Byfrost. In ruil voor het maken van mijn raam heb ik hem beloofd twee beenwindsels voor hem te maken. Er zijn geen aanwijzingen uit archeologische vondsten of andere bronnen die wijzen op het gebruik van de sprangtechniek voor het maken van beenwindsels maar het blijft een leuke uitdaging.


eerstepatroon
Het begin

Ik was al begonnen en was zelfs al een heel eind gevorderd met de eerste band, toen ik ontdekte hoe het diagonale patroon gemaakt moet worden. Ik heb dit patroon aan R laten zien en hij vond dit toch veel mooier dan de band waaraan ik al begonnen was. Dus ben ik helemaal overnieuw begonnen en heb in het diagonale patroon een nieuwe band opgezet. Hiernaast zie de eerste band met het veel eenvoudigere patroon en hieronder het uiteindelijke diagonale patroon.


bollen-en-stokken
Lange band

Nu moet je beenwindsels zien als een lange reep stof die om de onderbenen van de mannen wordt gewikkeld. Het houdt je broek mooi bij elkaar, je benen warmer en het staat mooi. Je hebt natuurlijk wel enige lengte nodig, wil je het gehele onderbeen inwikkelen. Het opzetten van de draden wordt erg lastig omdat de boel natuurlijk heerlijk in de knoop kan raken.


beenwindsel_3
Horizontaal

En daar ligt dus het grootste probleem bij het maken van deze beenwindsels, de benodigde lengte. Ik heb 5 meter band opgezet om 1 beenwindsel te maken. Deze lengte kan ik nooit op mijn raam bereiken dus werk ik niet verticaal maar horizontaal en maak het geheel vast aan dunne stokjes die ik in de grond heb gestoken. Mocht tijdens het werken de spanning op de draden te veel toenemen, dan kan ik simpelweg deze stokjes verplaatsen.


begin1
Gewicht

Als dan de volle lengte is opgezet, kan ik eindelijk beginnen met het eigenlijke vlechten. Door de lengte van de draden, zijn de draden ook zwaarder en gaan meer hangen.  Dat maakt dat het begin ook wat moeizamer gaat dan wanneer ik op het raam werk. Hier zie je het eerste beginnetje van de laatste band..


begin
Niet makkelijk

Van elke rij die ik heb gevlochten, moet ik de windingen doorschuiven naar de andere kant van de band. En dat is erg lastig als je 5 meter (losse) draden in je hand hebt. De wol haakt in elkaar en kan vreselijk gaan klitten. Daarnaast is de werkhouding hier ook erg onvoordelig. Ik moet regelmatig anders gaan staan en met regelmaat pauze nemen, anders heb je dagenlang spierpijn.


beenwindsel_6
Brekende draden

In deze beginfase van het werk moet ik erg voorzichtig zijn want met al dat geklit is er een risico dat ik per ongeluk te veel kracht zet bij het loshalen van zo´n klit en er een draad breekt. (altijd balen als dat gebeurd).


stokken-en-lengte
Natte wol

Dit klitten wordt trouwens helemaal erg als het ook nog eens gaat regenen. De natte wol zet uit maar wordt ook zwaar, waardoor de draden soms op de grond hangen. Als de wol zo nat is geworden, heb ik weinig keus. Ik moet dan echt stoppen met werken en eerst wachten totdat de wol droog is.


lengte-band
Kan dit anders?

Er moet een betere manier zijn om dit soort lange banden te maken. Er zijn een soort ramen waarop je ‘rond’ kunt sprangen. Hoe dit precies werkt ben ik nog steeds aan het uitzoeken. Tot die tijd zit er niets anders op om heel veel heen en weer te lopen tijdens het maken van lange banden.


lanula
Klaar!!

De eerste beenwindsel heb ik 2006 gemaakt tijdens een weekeind in het Historisch Openlucht Museum Eindhoven. De foto´s die Lanula op haar site heeft geplaatst, zijn daar toen door haar gemaakt. Het heeft vervolgens een jaar geduurd voordat ik aan de tweede ben begonnen. Maar ik ben blij te vertellen dat ze EINDELIJK af zijn! Tenminste, het vlechtwerk is af, de uiteinden moeten echter nog wel worden afgewerkt d.m.v. twijnen.

Al met al een heel karwei ! Mijn advies is dan ook om niet eerder te beginnen met zo’n groot werkstuk voordat je de techniek echt goed in de vingers hebt. Maar als het aandurft en het lukt, is dit wel heel stoer om te zeggen dat je dit zelf hebt gemaakt. Voor de dappere zielen onder jullie: Succes!

Hieronder als afsluiter nog een filmpje waarin ik tijdens het werken aan deze beenwindsels uitleg hoe het diagonaal patroon gemaakt wordt.

Afhechten

1 reactie


  1. Hoihoi! Wilde je even mededelen dat jullie site enthousiast wordt gevolgd vanuit België. Door mij dus…. En dat ik ondertussen aan het Kaartweven ben geslaan. Ook dit vindt ik een mooi projectje, en zou het graag eens proberen.Weliswaar iets korter 🙂 . Kan je me vertellen hoeveel draden je hebt ‘opgezet’ in je warp en in welke sequentie. bv ; 3 draden rood, 2 draden blauw,etc….. (ik weet dat je aan de voor en achterkant evenveel moet hebben :-p )

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.