Haarnetje

Een andere manier om je haren tijdens een show historisch verantwoord bij elkaar te houden is het dragen van een haarnetje. (brons-ijzertijd) Zo’n netje is erg makkelijk te maken. Hieronder een kleine beschrijving hoe dit haarnetje gemaakt kan worden.


haarnetje-in-de-maak
Lapje

Het eigenlijke lapje dat het haarnetje zal vormen is een klein, eenvoudig lapje, hier ongeveer 10 bij 5 cm (in opgespannen toestand). Dit haarnetje is relatief dicht gevlochten. Door meer ruimte tussen de rijen te laten kun je een meer open structuur maken. Ik heb er echter voor gekozen om te rijen dichter op elkaar te laten en zo een dichter netje te maken. Het is maar net hoe je het zelf het mooist vindt.


haarnetje-af
Koordje rijgen

Als het lapje klaar is, neem je twee stevige koordjes waarvan je eentje door de korte kant van het lapje rijgt. Het tweede koortje rijg je door de lange, de andere korte en de tweede lange kant van het lapje.


haarnetje-Else
Gevuld netje

Door de koordjes aan te trekken en om het hoofd te binden blijft het netje op zijn plek zitten.
Hier een dame met een haarnetje dat iets groter is en wat minder dicht gevlochten. Ook zie je op deze foto duidelijk hoe de koortjes door het netje lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.