Muts

sprmutsTijdens mijn werk in het Drents Museum en bezoekjes aan bijvoorbeeld het archeon had ik mooie replica’s gezien van dames mutsen uit de bronstijd. Dat leek mij ook wel wat.


bogbodycap
Voorbeeld

De vrouwenmutsen die zijn gevonden in Denemarken heb ik als voorbeeld genomen voor de te maken muts. Deze afbeelding was het enige wat ik had tot dat ik een beschrijving vond in het boek van Tine Abrahamsson, Sprang, een oude vlechttechniek.
De muts op de foto is gevonden bij een vrouwelijk veenlijk maar er schijnen ook enkele mutsen te zijn gevonden in boomstamgraven, maar hierover kan je meer vinden op onze veenlijkenpagina.


beschrijving-muts
De beschrijving

De beschrijving in het boek van Tine Abrahamsson gaat uit van 90 (paar) draden van ongeveer 25 centimeter van te samen ongeveer 60 gram. Ik ben geneigd om te zeggen: “Doe maar 30 centimeter” maar ik schijn een groot hoofd te hebben. Het sprangwerk wordt hier gecombineerd met de techniek kaartweven.


mutsopraam
Het net

Eerst wordt het haarnet gemaakt wat dus in eerste instantie een rechthoekige lap wordt, 25 cm hoog en ongeveer 90 draden breed. Bij dikke wol neem je minder en bij dunne wol meer (paar) draden. Dit wordt gevlochten met of zonder patroon wisselingen.


mutswitklaar
De band

Als het net af is wordt er aan een kant een band aan vast gemaakt. Dit wordt de voorkant van de muts. Een kleurtje of patroontje in deze sierband is altijd erg mooi. In de bronstijd is het meer aannemelijk dat men een stevig koord door de sprang reeg en dit gebruikte i.p.v. een geweven band maar dit is mooier en steviger.


rozemuts-achterkant
Patroon

De andere kant van het haarnet wordt stevig aangesnoerd en de eventuele losse eindjes worden weggewerkt aan de binnenkant van de muts. Zo ontstaat een wat hangende achterkant waar het haar mooi in ‘hangt’ Vooral bij mensen met langer haar lijkt dit erg mooi, zo’n goed gevuld haarnetje.


rozemutsdichtbij
Variatie

Je kunt natuurlijk ook hier gebruik maken van allerlei patronen. Doordat de muts uitrekt, vooral bovenop het hoofd, komen deze patronen erg mooi uit. Al zijn er vele verschillende smaken, ik vind het vooral mooi als een dame met licht haar een donker muts draagt en een dame met donker haar juist een licht gekleurde muts draagt. Het verschil in kleur laat het haar en de muts mooi tegen elkaar afsteken.

 

2 reacties


 1. Hello,
  i just found your site by searching about Sprang technique.
  Iam a make up artist from Berlin and looking for people who can create a historical sprang hairnet , like the one you have in your picture above.
  Can you help me in that case?

  Thank you in advance

  Beantwoorden

  1. Maybe I can help. Are you looking for a particulair kind of net, replica?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.