Wol verven

60ed70bea0f6ff5ec70a0bc1f52ac09aEr zijn vele verschillende manieren om wol te verven met plantaardige materialen zoals je ze in de natuur vindt..Tijdens Vikingshows verven we vaak wol op middeleeuwse wijze al doen we dit ook regelmatig in onze eigen niet-middeleeuwse keuken. Op dit moment hebben we alleen een ijzeren ketel en als ik in mijn eigen keuken werk gebruik ik roestvrijstalen pannen. Ik ben nog steeds op zoek naar een koperen ketel omdat je daar net andere kleurtinten in maakt. Het ijzer of het koper van de ketel beïnvloed namelijk het verfbad. We gebruiken inheemse planten die niet beschermd zijn en veelvuldig voorkomen in Noord-Europa. Er zijn verschillende goede boeken te krijgen over dit onderwerp al combineren de meeste boeken oude met moderne ingrediënten en recepten.

dying_wool_01Ketel vullen

Vul je ketel met ruim water en breng dit aan de kook boven een stevig houtvuurtje. Als het water kookt, kun je de in stukken gehakte plantdelen toevoegen. Hier verven we met fluitenkruid.dat een zacht gele tint geeft aan de wol. Afhankelijk van het exacte recept laten we het geheel meestal een uur doorkoken voordat we de strengen wol of de te verven kledingstukken toevoegen.


266px-AlumAluin

Samen met de wol wordt er ook aluin toegevoegd. Aluin zorgt ervoor dat de vezels van de wol goed open gaan staan en de verf dus dieper in de vezels kan doordringen. Aluinkristallen kan je gewoon krijgen bij de meeste apotheken. Nadat de wol en aluin zijn toegevoegd mag de wol niet meer koken. (het liefst max. 90 graden) Op een open houtvuur is het moeilijk om de hitte van het vuur te controleren dus het is belangrijk om goed op je vuur te letten.

dying_wool_03Pruttelen

Opnieuw afhankelijk van het exacte recept laat je het geheel zo’n 1 a 2 uur staan terwijl je regelmatig de boel goed roert. (max. 90 graden) voordat je de ketel van het vuur afhalen. Nadat het geheel is afgekoeld en je de wol hebt schoongespoeld en gedroogd, kun je het eindresultaat bekijken. Houd wel rekening met het feit dat sommige planten een kleur geven die onder invloed van zonlicht kan vervagen.

dying_wool_04Verfbad

Vaak kun je een verfbad meerdere keren gebruiken. Elke keer dat je het verfbad gebruikt, zal de kleur lichter worden. Hier zie je twee verschillende tinten wol. Beide strengen komen uit hetzelfde verfbad en dezelfde ketel maar de rechter streng is er eerder uitgehaald. De linker streng die langer in de ketel heeft gezeten, is groener geworden. Experimenteren met recepten is een groot deel van de lol van zelf wol verven, dus wees niet bang en probeer verschillende variaties van een recept…

dying_wool_05Meekrap

In middeleeuws Europa was een van de meest gewaardeerde verfplanten de Meekrap. De vermalen wortel van deze plant geeft een verfstof waarmee je prachtige warme rode en oranje tinten kunt verven. Eeuwen lang werd deze verfplant gebruikt en ook in Nederland verbouwd. In de 17e en 18e eeuw waren grote delen van de provincie Zeeland bedekt met meekrap velden voor de textielindustrie.
Voor meer informatie over de meekrap kun je hier doorklikken naar de meekrap pagina

dying_wool_06Uienschillen

Het is tegenwoordig niet altijd even makkelijk om aan meekrap te komen maar gelukkig zijn er genoeg andere materialen te vinden die goedkoper en makkelijker te vinden zijn. Zoals uienschillen! Je kunt je eigen uienschillen opsparen, maar als je niet zo vaak uien eet, kun je op de markt of bij de groentenboer onder in het krat met uien genoeg schillen vinden. Als je het lief vraagt, mag je eigenlijk altijd wel uienschillen meenemen want voor hun is het afval.

dying_wool_07Eindproduct

En hier het eindprodukt. Al geven uienschillen een mooie donkere geel, deze tint is iets donkerder dan normaal. Er is namelijk eikenschors toegevoegd aan het verfbad. In eikenschors zit een stof die tanine word genoemd die van zich zelf een rode/ bruine kleur geeft en in combinatie met andere ingredienten het verfbad wat donkerder maakt..

Verfplanten

Boerenwormkruid, stinkende gouwe, fluitenkruid, vuilboom, wede (beschermd), wouw (beschermd) ossetong, rottend hout van een eikenboom, berk of spar, walnootdoppen, elzenproppen en vele andere planten kunnen worden gebruikt om wol te verven en sommige groeien gewoon in je directe omgeving. Gedroogde planten geven een sterkere kleur dan verse planten.
Voor meer planten waarmee je kunt verven kun je ook verder kijken op de verfplantenpagina

Over het verzamelen van materialen:

Als je planten gaat plukken moet je altijd controleren of ze niet beschermd zijn en of de plant niet giftig is. Mocht dit wel zo zijn heb ik in maar een advies: laten staan!. Bloemen moeten in bloei zijn en bessen en noten rijp als je ze plukt. Pluk nooit meer dan 1/3 van het geheel om er zeker van te zijn dat de plant niet te veel verzwakt en ook volgende jaar zal bloeien..

Over het verven:

hak of snijd het plantaardig materiaal in stukjes voor dat je het gebruikt. Gebruik 2x zoveel water als plantmateriaal. Voor een sterkere kleur kun je het materiaal een etmaal laten trekken in het verfbad..Ook kun je een fixeer gebruiken al doe ik dat zelf niet. Dit zorgt ervoor dat de kleur langer houdt. Maak de wol of linnen eerst nat voor je het toevoegd aan het verfbad. Niet schrikken als het linnen veel lichter bleekt te zijn dan de wol, linnen absorbeert nu eenmaal minder verf. De kleur is meestal iets lichter als de wol is opgedroogd.. Geverfde stoffen en wol kunnen het beste apart gewassen worden in koud water. Draag rubberen handschoenen als je de wol in handen neemt want sommige vlekken krijg je dagen lang niet van je handen af.

Volg het bord Dying wool van DenBlauwen op Pinterest.

1 reactie


  1. Wat een fijn artikel. Ik vroeg me nog af of die eikenschors vers moet zijn en hoeveel je dan nodig hebt? Ik probeer op een inheems ijzertijdse manier okergeel te maken (dus zonder ui) maar tot nu toe nog niet zo’n mooie kleur kunnen maken. Ik wil het nu met fluitenkruid + eikenschorn en berkenblad + eikenschors proberen.
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.