[:nl]
Hieronder een aantal recepten die we in de afgelopen jaren hebben uitgeprobeerd. De recepten zijn (met uitzondering van het basisrecept) voor 10 liter mede. |
Voor verdere aanwijzingen kan je het beste hier kijken |
Een deel van de appelsap verwarm je om de honing in op le lossen. De rest gebruik je om het geheel aan te vullen tot 10 liter. Deze mede wordt erg lekker maar pas na een lange rijping, zeg minstens twee jaar. |
Het vlierbessensap moet even een paar minuten gekookt worden. er zit namelijk blauwzuur in en dat is giftig. Even de kook erover en het probleem is opgelost. Als het wat is afgekoeld kun je de honing erin oplossen. |
Ik gebruik hier vruchtensappen van de reformwinkel met een eko keurmerk. Deze lever wel aan het begin een enorme overdruk (lees:schuim) met de nodige rotzooi en erg veel bezinksel. |
Dit levert een hele heldere mede op die al heel vroeg goed te drinken is. |
De ratatouille is elke keer weer anders want ik heb natuurlijk nooit precies dezelfde restjes. Vruchtensappen, vruchtenlimonades, wijn, port, mede die overblijft na het bottelen en water om het geheel aan te vullen, water slot erop en afwachten wat er dit weer van komt… |
Volg het bord Mead van DenBlauwen op Pinterest. |
[:en]
Here you can find some recipes I have tried out during the last few years. The recipes are (with the exception of the base recipe) for 10 liters mead. |
For further instructions its best to look at our main mead page. |
Part of the juice is used to disolve the honey. The rest is used to fill the bottle to 10 litres. This makes a very tasty mead but it does need it’s time to ripen, about 2 years. |
The Elderberryjuice most be boiled before use for it containce a type of accid that is harmfull to humans and animals. 2 minutes of boiling solves this problem. After it has cooled down a bit, you can dissolve the honey in the juice. |
I only use fruitjuice from 100% ecologically grown fruit. The juice of my choice gives a lot of pressure during the first days of yeasting (=foam) which can lead to a great big mess and lots of residue. |
This gives a very clear mead that is very drinkable even after a very short yeastingtime (three months). |
My ratatouille is never the same cause my fridge never holds the exact same contense as the last time. Fruitjuice, fruitlemonades, wine, port, mead that is left over after botteling, some water to fill up the yeastingbottle, a waterlock on top and then patience, lots of patience. |
Volg het bord Mead van DenBlauwen op Pinterest. |
[:]