Lodewijk bezoekt Ootmarsum

20-plaquette-in-brons-LNZondag 29 maart 2009

Op de reis van Lodewijk Napoleon in 1809 werden in verschillende plaatsen de kerken teruggegeven aan de rooms-katholieken. Dit gebeurde in Oldenzaal, Tubbergen,Haaksbergen en Ootmarsum. Hij geeft de grote kerk van Ootmarsum terug aan de Katholieken. Als voorwaarde daarbij stelt hij wel dat er door de Katholieken en Protestanten samen voor de Protestanten een nieuwe kerk moet worden gebouwd.

Ter herdenking van dit bezoek aan Ootmarsum werd het bezoek op zondag 19 maart 2009 nagespeeld. Hier hebben we helaas geen foto’s kunnen maken maar anderen hebben dat gelukkig wel kunnen doen. Hier een verzameling links naar films, foto’s en artikelen over dit bijzondere evenement dat plaats had in het prachtige historische centrum van Ootmarsum. Maar eerst een kort verslag!

huisootmarsumHuis Ootmarsum

De koning had besloten om 1 nacht in Ootmarsum te verblijven en voor hem was het Huis Ootmarsum, de voormalige Commanderie als nachtverblijf uitgekozen.

koetsEen hele stoet

De koning kwam natuurlijk niet in zijn eentje naar Ootmarsum. Een hele stoet met hofhouding en ministers reisden met hem mee, evenals een flink aantal soldaten. Van het bezoek aan Ootmarsum is ook bekend wie al die ministers waren.

paardenVoor het naspelen van het bezoek van koning Lodewijk was de wens dan ook om een goede stoet met koetsen te hebben. En dat is met dank aan vele vrijwilligers gelukt! Het eerste deel van de stoet bestond uit ruiters.

koetsenHet was dan ook een prachtig gezicht toen de hele stoet koetsen achter de paarden aan, heuvel af het stadje in trok. Helaas heeft Blue het zelf niet kunnen bekijken. Die was namelijk al voor de stoet aan vertrokken voor haar aandeel in deze show. Samen met mevrouw Lucretia ging ‘Belinda’ met koets naar het centrum om samen met mevrouw lucre het aanwezige publiek voor te bereiden op de komst van de koning.

koets-vooraf-ganzenmarktEn dat was maar goed ook! De meeste dames in het publiek hadden broeken aan! Een schande natuurlijk,  maar hier konden we weinig aan veranderen. Wel konden we zakdoekjes uitdelen om te zwaaien en de mensen instrueren hoe men als dame een reverance maakt (lastig zonder lange rok) en hoe de heren dienen te buigen als de koning voorbij komt. Ook werd er druk geoefend in het roepen. (vive le Roi, hoezee, hoezee, hoezee!)

kerk1Daarna werd het erg spannend want het wachten op de koning duurde ons te lang. Iedereen was erg opgewonden en toen kwamen er eindelijk soldaten om de hoek. Zou de koning er dan eindelijk zijn?

Het waren eerst natuurlijk de soldaten die als voorsten van de stoet aankwamen maar verder naar achteren kwamen toch echt de koetsen in het zicht. De koning was er bijna!

Vervolgens verscheen de koning op het bordes van het gemeentehuis. Hier werd een proclematie voorgelezen door de koning. of beter gezegd, de koning luisterde toe terwijl de proclematie werd voorgelezen en mocht daarna het applaus ontvangen. Hieronder de tekst van de proclamatie.

op-bordesproclematie

Burgers van Ootmarsum, Hoort toe naar wat onze majesteit, Koning Lodewijk Napoleon heeft besloten en per proclamatie aan u allen wil meedelen. Ik, minister van Eredienst heb de eer u over zijne majesteits besluit informatie te verschaffen:

Mij Koning Lodewijk Napoleon, hebben twee rekwesten bereikt omtrent het gebruik van de Groote Kerk in uw stad. Beide verzoeken gelezen hebbende, kwam ik tot een beslissing, welke zoveel mogelijk recht zal doen aan de wens van zowel het protestantse als het rooms-katholieke volksdeel. Na lange en diepgaande deliberaties met mijn raadgevers ben ik tot de volgende slotsom gekomen.

proclamatie-balkonTen eerste: Het rooms-katholieke volksdeel zal weer in het bezit van de Groote Kerk worden gesteld. Het is een beslissing die om louter rationele redenen is genomen.Het merendeel der Ootmarsumse bevolking hangt immers de rooms-katholieke godsdienst aan en heeft derhalve recht op de Groote Kerk.

Ten tweede: Het protestantse volksdeel geef ik bij deze toestemming, maar ook de plicht een geheel nieuw kerkgebouw op te richten. Bovendien blijven de protestanten in het bezit van alle roerende zaken, die zich in de Groote Kerk bevinden. Zoals daar zijn: de banken, de kansel, de grafzerken, de lezenaar, de groote bijbel en het orgel.

Ten derde: Om de protestantse inwoners van Ootmarsum en omstreken in financieel opzicht tegemoet te komen, zal mijn kabinet een bijdrage van f 12.000,– schenken.

Ten vierde: Dit besluit is onherroepelijk en zal ingaan op 1 januari 1810. Ik hoop, en ik reken er eigenlijk op, dat het nieuwe kerkgebouw in een gezamenlijke inspanning van protestanten en rooms-katholieken tot stand zal komen. Een dergelijke houding zal de verstandhouding in uw stad ten goede komen. Gegeven te Ootmarsum.

lijkt-hetLang bleef de koning niet op het bordes. Binnen konden alle deelnemers aan de show op adem komen en heel snel wat drinken. Na de balkonscene was er op het plein een vergadering. Een vergadering van de twee kerkraden van 200 jaar geleden werd nagespeeld. Helaas hebben wij het grootste deel hiervan gemist. Niet dat Blue het zo erg vond want die had het zo koud geklregen in haar empire jurkje dat ze het wel fijn vond om zich even op te kunnen warmen in de tent die daar voor het koninklijk gezelschap klaar stond. Tussendoor werd steeds gecontroleerd of alles nog goed zat. Als koning moet je natuurlijk altijd netjes in de plooi liggen.

 18-groepsfoto-tent

groepsfoto-kerkpleinOok werd er een speciale kerkdienst gehouden. Voordat we de kerk binnen gingen werd er echter nog een groepsfoto gemaakt. en dat is nog lastig met allemaal publiek die ook op de foto willen. maar het is gelukt!

in-de-kerkDe kerkdienst was erg mooi. Tijdens de dienst kreeg de koning de steutel van de stad aangeboden. Het koninklijk paar zag er prachtig uit, vooral koningin Hortense in haar beeldige rode jurk was een plaatje. Hier draagt ze ook een hele lange hofsleep.

flyer-historieAl met al was het een geweldige show die erg veel mensen hebben gezien en waar ze hopelijk van hebben genoten. Wij in elk geval wel! Zelfs het weer wilde mee werken,

De organisatie in Ootmarsum was echt geweldig, waarvoor dank. Er komt enorm veel kijken bij het organiseren van zo’n evenement en dat hadden ze fantastisch gedaan!

Meer weten?
Video’s

  • ‘In het spoor van de koning’, documentaire van RTV oost
  • 3 foto’s en fimpje nieuws van RTV oost
Foto’s

  • Filmpje met Lucretia en link naar 25 foto’s van Roel Gritter
  • Verslag met meerdere foto’s in het Drostenhuis van uwnieuws.nl, inclusief bijbehorend fotoalbum
  • 3 foto’s en filmpje nieuws van RTV oost
  • Bij al onze shows kom je Harm Huisjes tegen, voor het fotoalbum even naar beneden scrollen
Links

We’re sorry, this page is not available in English yet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.