Verslag

Het grootste staatsbezoek aller tijden

Zaterdag 14 juni 2008 in Baarn.

Je vindt op deze pagina een kort verslag van Blue en verder naar beneden foto’s van alle koningen en koninginnen uit deze bijzondere kostuumshow.
Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Johan Kuiper en Mark voor stichting oud-oranje, tenzij anders vermeld.

Aangezien nog niet alle foto’s binnen zijn, kan het best wezen dat er op latere datum nog foto’s worden vervangen of toegevoegd. Ook is de tekst nog onder bewerking dus zie je iets dat volgens jou niet klopt of beter kan, laat het even weten via een mailtje.

Het verslag van Blue

Ronald-als-Frederik-Hendrik-van-OranjeBlue-als-Berengaria-van-Navarra

Ronald en Blue deden beide mee aan deze show, Ronald als Frederik Hendrik van Oranje Nassau en Blue als Berangaria van Navarra. Ronald droeg o.a. een borstpantser dat erg zwaar is en Blue liep de hele dag op houten trippen (ze lijken een beetje op klompen) en die lopen erg moeilijk!

De voorbereidingen

De avond voor de show verzamelde alle mensen zich in Utrecht waar we verbleven. Sommige mensen gingen met eigen vervoer maar een grote groep was gezamelijk vertrokken uit Assen. Gezellig met zijn alle in een grote bus. Want de eerste ploeg moest de volgende ochtend al om 5 uur opstaan om iedereen op tijd bij theater De Speeldoos te krijgen (die zo vriendelijk was ons hun gebouw te laten gebruiken als kleed- kap- en make-upruimte) en om iedereen in kostuum met bijbehorend kapsels en make-up op tijd klaar te krijgen. Om 10 uur begon de hele show immers al. Ronald had voor de gelegenheid zijn baard laten staan die netjes in model wordt gebracht.

aankleden

aankleden

Bij een show zo groot als deze kan het niet anders dan dat je regelmatig moet wachten. De meeste mensen zaten gezellig te kletsen terwijl anderen nog een beetje probeerden te slapen. Blue had een boek meegenomen om zich een beetje te vermaken tijdens het wachten

Op een gegeven moment begonnen de rijen voor haar en make-up wel erg lang te worden. Gelukkig waren alle modellen erg goed gemutst en hadden er erg zin in, dus de stemming bleef opperbest.

aankleden

aankleden

Een flink aantal mensen had al eerder meegedaan aan dit soort show en mede door de uitgebreidde passessies wisten de meesten zelf ook redelijk hoe de kleding precies aangetrokken moest worden. Veel mensen konden zich met hulp van de hofdames redelijk snel aankleden. Blue helpt hier haar ‘echtgenoot’ Martijn (Richard Leeuwenhart) met zijn malienkolder.

De aftrap vond plaats bij het spoorweg museum maar om de grootste jurken daar te krijgen waren wel wat speciale maatregelen nodig. Het is wel erg vreemd om Elisabeth van Engeland en Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) samen achter in een vrachtwagen te zien staan.

aankleden

aankleden

De andere vorsten en vorstinnen werden met een bus naar het spoorwegmuseum gebracht. Bij het uitstappen stokken we al meteen bekijks. Na nog een klein stukje te hebben gelopen, traden we aan bij de rode loper.

Spoorwegmuseum

Om tien uur stonden we klaar voor het eerste deel van de dag en gingen we voor het eerst een rode loper over terwijl Willem de Rijke en zijn vrouw Juliana van Stolberg ons introduceerden bij het publiek.

aankleden

aankleden

Samen met Martijn (Richard Leeuwenhart ging Blue de loper op. Het was bij dit begin van de dag nog niet zo druk, maar binnen in het spoorwegmuseum werden we door nog veel meer mensen opgewacht.

Tijdens het wachten in de rij werd er voor Elisabeth van Engeland steeds een krukje neergezet. In het spoorwegmuseum werd er ook direct een mooie plek gezocht waar ‘The Virgin Queen’ even kon uitrusten. En dat was geen overnodige luxe want haar jurk weegt zo’n 25 kilo.

aankleden

aankleden

Een deel van koninklijke gasten kregen een buffet aangeboden terwijl anderen keken naar oude dansen of door de mooie gangen flaneerden.

De treinreis in de Blokkendoos

Stipt 12.15 uur moesten we in de trein zitten, maar het was dan ook een hele bijzondere trein ‘De Blokkendoos’ (1927)
Deze trein is een echt museumstuk die speciaal voor ons van Utrecht naar Baarn reed. Omdat de trein opgenomen was in het treinrooster van de NS, was het dus erg belangrijk dat we op tijd vertrokken.

aankleden
aankleden

Van binnen was de trein prachtig en de treinreis was dan ook een heel bijzonder onderdeel van deze dag. In de trein konden we even bijkomen en een broodje eten.

Voor EemlandRTV werden er in de trein ook een aantal interviews afgenomen. Hun reportage is uiteindelijk zo lang geworden dat hij verspreid over 4 verschillende filmpjes te zien is.
Op de speciale pagina waar je veel links kunt vinden, staan ook de links naar deze filmpjes.

aankleden

aankleden

Om 13.00 uur kwamen we aan op het perron van Baarn en eigenlijk waren de meesten van ons een beetje beduusd. Al in de weilanden naast het spoor hadden we vele mansen zien staan die naar de trein stonden te kijken (de meeste met fotocamera in de hand)maar toen we een beetje meekregen hoeveel mensen er voor het station stonden…moesten we wel even slikken. We hadden veel mensen verwacht maar zoveel als dit?

Bij het verlaten van de trein gingen voor Blue de trippen weer aan. De lakeien hielpen daar elke keer bij want met zo’n jurk is het aantrekken van die dingen nog een hele klus.

aankleden

De koetsentocht

aankleden

Om half 2 vertrokken de eerste koningen met koetsen op weg naar paleis Soestduik. Het was erg spannend hoe dat allemaal zou gaan met zo’n grote mensen massa. Hoe zouden de paarden hier bijvoorbeeld op reageren? Maar alles ging gelukkig helemaal goed. Alle koetsiers deden als vrijwilligers mee met hun koetsen waarvan een aantal erg oud waren. Het maakte het geheel tot een nog mooier plaatje. Nog een dikke ‘dank je wel’ voor al deze mensen!

Sommige mensen maakten het de paarden en koetsiers ook niet echt makkelijk. Er waren veel mensen gewapend met een camera en iedereen wil natuurlijk het mooiste plaatje hebben. Zoals deze fotografen…

aankleden
aankleden

Ronald zat redelijk vooraan in de stoet, Blue juist achteraan. Hierdoor hebben ze elkaar bijna niet gezien tijdens de show. Als Blue aankwam, was Ronald mestal al weer vertrokken. Ook bij het instappen in de koetsen hebben ze alkaar niet gezien. gelukkig hadden ze elk een echtgeno(o)t(e) om ze gezelschap te houden. Hier zit Ronald in de koets met zijn ‘vrouw’ Amalia.

Het was een beetje koud in de koetsen en soms vingen we wat druppeltjes maar voor de mensen in hele zware en warme kostuums was dit beter dan 28 graden. Alleen had b.v. een Stefanie van Monaco het wel erg koud. Gelukkig maakte de vele mensen lang de kant van de weg het meer dan de moeite waard.
aankleden

aankleden
En het zwaaien naar al deze mensen hielp ook een beetje om warm te blijven. Aan het einde van de dag hadden de meeste mensen behoorlijk last van hun arm vanwege het zwaaien.

De rij van wel 30 koetsen was zo lang dat er niet eens genoeg plaats was bij het paleis. Tegen de tijd dat koets 20 aankwam was koets 1 alweer vertrokken. De meeste koningen hebben bij het paleis nog even geflaneerd voor dat ze weer verder moesten. Want we moesten met de koetsen weer terug.

aankleden
aankleden

Nadat de koetsen ons terug hadden gebracht naar Baarn, werden we officieel voorgesteld aan de burgemeester. Hier is Ronald net aangekomen. Het kuras dat hij droog was behoorlijk zwaar. Na in de koets te hebben gezeten, voel je als je uitstapt en weer staat goed hoe zwaar het is…

Ook bij dit onderdeel van de dag waren er veel mensen die waren komen kijken. Rijen dik stond men in de winkelstaat, waar schijnbaar ook mensen nietsvermoedend waren gaan winkelen, want sommige mensen keken ons nogal verbaast en verwilderd aan.

aankleden
aankleden

Blue was als Berengaria van Navarro zo geconcentreert op het beklimmen van de traptreden met houten trippen onder haar voeten, dat ze de hele burgemeester niet heeft geregistreerd…

Vervolgens hadden we tijd om weer wat te eten en te drinken en gewoon even uit te rusten. Ook werden de kostuums gecontroleerd. Zaten alle pruiken en kronen nog recht? Waar moet er een noodreparatie worden uitgevoerd en bij wie moet er nog bijgewerkt worden qua make-up? Hier zet Willem de Rijke een haarsierraad recht bij Maria Henriëtta van Oostenrijk.

aankleden

De Pekingtuin

aankleden

Om 4 uur begon er nog een presentatie in de pekingtuin die echt helemaal vol stond met mensen. Opnieuw werden we uitgebreidt geintroduceerd bij het publiek door Juliana van Stolberg en haar man Willem de Rijke.

Het was zo vol met mensen in de Pekingtuin dat er zelfs kinderen in de bomen geklommen waren om het allemaal goed te kunnen bekijken.
aankleden

aankleden

Eindelijk konden Ronald en Blue elkaar (van een afstand) zien lopen. Ronald en Blue hebben beide eerder shows zoals deze, maar zo veel mensen als dat zich hier verzameld hadden, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.

Een heel bijzondere ervaring maar ook wel een enge. Je zult tijdens het lopen onderuit gaan en ten overstaan van zoveel mensen genant hard op je gezicht vallen. aankleden

aankleden

En als je op trippen moet lopen is dat niet ondenkbaar. Blue was dan ook best zenuwachtig toen ze in de Pekingtuin de loper op ging. niet vanwege de mensenmassa, maar vanwege de angst om op de trippen lopende te struikelen. gelukkig ging alles goed.

En toen zat het er al weer bijna op! De koetsen brachten ons terug naar theater De Speeldoos waar echt letterlijk op de laatste meter, terwijl ze net de laatste filmcamera was gepaseerd, gleed Blue toch nog met een voet uit de trippen! Een flinke misstap en twee weken lang een knieband dragen, was het gevolg maar ze kon er zelf alleen maar hartelijk om lachen.

aankleden

aankleden

In het theater is er nog een serie groepsfoto’s is gemaakt. Met deze groepsfoto sluit ik dit verslag graag af. Al zijn er natuurlijk nog een paar mensen die genoemd moeten worden…

Zonder deze mensen…

Rieks en Robert waren beide belast met belangrijke taken. De een was een soort supersupervisor met meer organisatorische taken dan ik zo noemen kan en de ander heeft ons o.a. zo vaak geintroduceerd dat de arme man waarschijnlijk de volgende dag geen stem meer over had.

Angelique de Fontanges

Bonne van Luxemburg

De hele dag liepen er een hele boel mensen achter de koningen en koniginnen aan. Met o.a. pepermuntjes, naald en draad, energierepen en flesjes water. Deze hofdames en kleedster waren de hele dag keihard aan het werk om de vorsten zo goed mogelijk te ondersteunen.

En dan nog alle lakeien die ons hielpen bij het in en uitstappen van de koetsen, ons overal begeleidde en veel taken hadden die het publiek niet echt ziet maar die o zo belangrijk zijn voor het geheel.

Madame de Pompadour

Marie-Antoinette van Habsburg-Lotharingen

De lakeien en hofdames hebben keihard gewerkt om deze hele show mede mogelijk te maken en verdienen hier nog even apart een grote: dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *