VikingeCenter (Ribe, DK)

[:nl]

draakIn juni 2009 zijn Ronald en Blue voor het eerst afgereist naar Denemarken om een bezoek te brengen aan het VikingeCenter in Ribe. Vele vikingvrienden zijn al vele malen vaker geweest en we hadden dan ook al veel verhalen gehoord. Nu wilden wij kijken of het echt zo mooi was als dat wij altijd hoorden van anderen. en ja, het is waar. Het VikingeCenter Ribe is absoluut het mooiste openluchtmuseum dat wij tot nu toe hebben gezien. Bijna 2 weken hebben wij hier doorgebracht en uiteraard vind je hier een pagina over het VikingeCenter en meer…


nornen
Nornen

Bij de ingang van het VikingeCenter staan de drie Nornen; Urd, Verdandi en Skuld. Zij zouden het verleden, heden en de toekomst verbeelden. In de Vikingmythologie zijn zij de schikgodinnen die het lot van elk mens en elke god spinnen. Het touw staat voor het leven van een individu. Hoe meer knopen er in jou touw zitten, hoe problematischer verloopt je leven.


bifrost
Byfrost

Een bruggetje dat naar de marktplaats leidt, is ‘byfrost’ gedoopt. En omdat wij lid zijn van de vereniging Byfrost, vernoemd naar de regenboogbrug uit de Vikingmythologie, moest deze uiteraard op de foto.


markt
De markt

Gebaseerd op archeologisch onderzoek in de stad Ribe, heeft men in het VikingeCenter de marktplaats van anno 740 gereconstrueerd. Tijdens de jaarlijkse grote markt in mei is het hier afgeladen met kraampjes.


handel
Handel

Verschillende kramen laten zien wat voor goederen er zoal verhandeld werden op deze markt. Hier een aantal luxe goederen die vanuit andere landen naar Ribe werden gebracht om te verhandelen.


vissershut
Vissershut

Aan de zijkant van de markt, tegen het water, staat deze vissershut met bootje. De fuiken en vissersnetten maken het helemaal af.


huizenrij
De huizen van Ribe

Deze huizen zijn gebaseerd op dezelfde vondst. Er zijn verschillende interpretaties gemaakt die tot drie verschillende reconstrucies hebben geleid.


ribe_ons_huis
Ons huis

Verder langs het pad staan deze gebouwen langs de akker. Het rode huisje links is het huisje waar wij bijna 2 weken hebben mogen logeren. Als je meer wilt weten of dit huisje, klik dan op de foto.


tinghuis
In het thinghuis

Direct naast ons huis stond het grote thinghuis. En op winderige dagen hebben we hier bij de vuurplaats heerlijk kunnen koken. Ook dit huis is heel moooi aangekleed.


wandkleed
Details

Zo hangen er in meerdere huizen wandkleden. Deze hangt vlak bij de vuurplaats en lijkt geinspireerd door het beroemde tapijt van Bayeux. Maar ook hangt er een wieg, staan er godenbeelden, hangen er gereedschappen en keukengerei aan de muur etc…


graanmalen
Maalstenen

In de voor ruimte van het thinghuis staan twee maalstenen. De bezoekers van het VikingeCenter kunnen hierop zelf ervaren hoe veel moeite het kost om een handje vol meel te produceren op zo’n maalsteen.


stroompje
Ribe A

Zoals de Ribe A door de stad Ribe liep en loopt, zo is er ook in het VikingeCenter water te vinden. Het hele terrein is zeer groen, met overal natuur om je heen. Het water hoort daar natuurlijk ook bij.


akker
De akkers

De akkers op het VikingeCenter zijn niet voor de sier. Ze zijn ingezaaid met plantenrassen die toen ook werden verbouwd en men probeerd zoveel mogelijk de technieken van toen te gebruiken bij het werken op het land.


karbijschuur
Hier wordt gewerkt

Dat betekent dat er regelmatig hard gewerkt wordt door de vrijwilligers die dit deel van het VikingeCenter bevolken. En dit gebeurd zoveel mogelijk met de zelfde gereedschappen als dat men toen had. Zoals deze kar…


koeien
De koeien

Niet alleen zorgen de vrijwilligers voor de akkers en alles wat hier bij komt kijken, er zijn ook de nodige dieren te verzorgen, waaronder deze koeien.


kitten
De katten

Ook lopen er meerdere katten rond die alles muisvrij houden. een van de katten had een nest met kittens, die schattig tussen de kuikentjes spelen.


kuikentjes
De kuikens

Want kippen horen natuurlijk ook bij een boerderij, zeker in vroegere dagen. Zo had je tenminste regelmatig eieren op het menu.


vogeltjes
Vogeltjes

Overal op het VikingeCenter vind je dieren, een flink aantal wild. Zo zijn wij helemaal verliefd geworden op al die vogeltjes die ons tijdens ons verblijf gezelschap hebben gehouden.


langhuis
Langhuis

Een van de mooiste gebouwen op het terrein is het langhuis. We hebben meerdere reconstructies gezien van vikinglanghuizen maar nog niet eerder een zo mooi als deze.


langhuisbinnen
In het langhuis

Ook dit huis is fantastisch aangekleed en ziet er uit alsof er echt gewoond wordt. (wat overdag ook zo is) Niet alleen is het versierd met wandjkleden, godenbeelden en een groot weefraam, overal staan en hangen voorwerpen die in het dagelijks leven werden gebruikt.


gislingeboot
Gislingeboot

Een vikingboot mag natuurlijk niet ontbreken! De Vikingen stonden niet voor niets bekend als uitstekende zeevaarders. Deze boot is een reconstructie van een vikingboot die is gevonden bij Gislinge.


runesteen1
De Runesteen

Op het VikingeCenter staan meerdere runestenen maar deze is met afstand de mooiste. In de tekst op de ene kant staat o.a. de maker vermeld en op de andere zijde staat een langere tekst die zegeningen vraagt voor het VikingeCenter in Ribe.

Omdat we zoveel buitenlandse bezoekers op onze site krijgen, hebben we deze rondleiding in het Engels opgenomen.

Volg het bord Vikingecenter van DenBlauwen op Pinterest.

 [:en]

We’re sorry, this page is not available in English yet.

 [:]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.