Activiteiten in Ribe

[:nl]

levende_geschiedenisEen groot deel van onze activiteiten hadden te maken met voedsel. Het voedsel klaarmaken kost iets meer tijd dan thuis. Het koken gebeurde namelijk boven open houtvuren. Hier is Blue (in het half donker) bezig om ingrediënten voor het avondeten te snijden.


koken
Koken

Wegens het rook afvoerprobleem in ons eigen huisje, hebben we veel buiten gekookt. Op dagen dat het echter te veel wind stond om buiten veilig te koken, zijn we het thinghuis in gevlucht. Hier maakt Blue een potje havermoutpap als lunch


mantel_ronald
Reparatiewerkzaamheden

Uiteraard heeft Ronald het nodige gedaan met naaldbinden maar er zijn ook andere klusjes. Zoals het stoppen van de gaten in je mantel. Zo heeft hij verschillende middagen doorgebracht maar de mantel ziet er nu dan ook weer piekfijn uit.


vechttraining
Vechttraining

Er worden ook trainingen gehouden waarbij verschillende vechttechnieken aan bod komen. het mooist om te zien is waarschijnlijk de training van de boogschutters

 boogschuttersboogschutters1


blueschietBlue mag proberen boogschieten

En dat deed ze niet eens zo slecht. De houding bij het schieten is in elk geval goed. De boog was echter behoorlijk zwaar en Blue eigenlijk niet sterk genoeg voor deze boog.


blueschiet1
35 pond

Deze bogen hebben zo’n 35 pond trekkracht en dat is ruim de helft meer dan de bogen waar Blue in het verleden mee geschoten heeft.


vogelshow
Waarom een vogelshow?

Vroeger werden roofvogels veel gebruikt bij de jacht. Dit voorrecht was over het algemeen slechts voor de heren van adel. Op het beroemde tapijt van Bayleux zijn de edelen ook te herkennen aan de havik op hun hand.


vogelshow2
Prachtige roofvogels

Hier wordt dagelijks een vogelshow gehouden om het publiek te laten zien, hoe men dit jagen met vogels deed. Verschillende vogels laten zien hoe goed en snel ze kunnen vliegen en hoe ze hun prooi pakken


vogelshow1
Publiek

Met name de kinderen in het publiek mogen 1 voor 1 een vogel op het hand hebben, die vervolgens van hun hand af weg vliegt. De vogels vliegen steeds heel kort boven de hoofden van het publiek, wat vooral de kinderen erg spannend vinden.


vogelshow3
Valk

Ook deze prachtige valk vliegt in de show en met een grote snelheid. Hemel wat zijn die beesten snel! Niet op de foto te krijgen… tenzij ze even stil zitten op de hand van de trainer.


houtwerkplaats
Houtwerkplaats

Achter het schoenmakershuis bevindt zich een houtwerkplaats. Hier worden verschillende projecten uitgevoerd, maar kunnen ook bezoekers zelf aan de slag. Zo kunnen ze met een schaaf proberen om een blok hout te bewerken of kunnen ze houten spijkers maken.


sprangraam
Sprangraam

Voor het Vikingecenter is zo’n werkplaats erg belangrijk. Zo worden hier ook een aantal leerlingen opgeleid in technieken die verdere verdwenen zijn. Ook kunnen ze hier heel snel eigen gereedschappen maken. De mannen kwamen even kijken hoe mijn sprangraam in elkaar zit en werd dit sprangraam even snel in elkaar gezet en een tweede erbij.


sprangles
Sprangles

Meteen de volgende dag werd het raam al gebruikt. Blue mocht namelijk een drietal vrijwilligers een korte sprangles geven. Erg gezellig was dat en via toegestuurde foto’s heb ik gezien dat de dames zich deze techniek snel eigen hebben gemaakt.


levende_geschiedenis
Cadeautje

Blue heeft het grootste gedeelte van het verblijf in Ribe sprang beoefend. Ze was zelfs zo fantiek dat ze na een dag of 4 een spiertje in haar rechterwijsvinger had verrekt. Dat had ze nog nooit eerder meegemaakt. Gelukkig is deze wel afgekomen. Het kleed is als cadeautje in het VikingeCenter achtergelaten.


wolverven
Wol verven

Terwijl je zo over het terrein dwaalt, zie je overal mensen met verschillende activiteiten aan de slag. Zo word er ook regelmatig wol geverfd, hier met boerenwormkruid (alleen de bladeren)


schilderen
Schilderwerk

Of je ziet iemand in volle concentratie een prachtige versiering op een schild zetten. De verscheidenheid aan technieken die de vrijwilligers laten zien is erg groot.


touwslaan1
Touwslaan

Zo kun je bijvoorbeeld ook touwslaan. Of beter gezegd; helpen met touwslaan want het is een activiteit die je niet in je eentje kunt uitvoeren. Iemand moet toch de klos zijn…


graanmalen
Graan malen

De bezoekers kunnen ook zelf graan malen op dit soort maalstenen. Als je geluk hebt, zie je ook hoe er brood gebakken wordt in een lemen over. Het is dus een museum waar je als bezoeker zelf heel actief kunt zijn. Absoluut de moeite waard om het eens te bezoeken, zou ik zeggen.

 [:en]

We’re sorry, this page is not available in English yet.

 [:]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.