Dag 2 (15-07-2008)

[:nl]


vaandel
Palster ende Scerpe ~ dag 2

 Nadat de pelgrims aan het einde van dag 1 in Onnen waren aangekomen, volgde de route op dag 2 via het Balloërveld naar Rolde. En omdat dit niet ver is van waar wij wonen, kon ik die dag ook foto’s maken.


aardbeien
Aardbeien

Op de fiets kon ik een heel eind op het Balloërveld komen. En om de pelgrims te verfrissen, had ik een bak aardbeien voor ze meegenomen.


baloerveld
Het 
Balloërveld

Het Balloërveld is een van de oudste stukken Drents Landschap. Zo zullen grote delen van Drenthe er uit hebben gezien tijdens de middeleeuwen. Maar de geschiedenis van het veld is veel ouder dan dat, gezien de grafheuvels, Celtic Fields en karrensporen die hier te vinden zijn.


pauze1Pauze

Midden op het veld kwam Blue de pelgrims tegen en werd er een korte pauze ingelast om even rustig de aardbeien op te eten.


pauzePelgrims in rust

Deze pauze was voor mij natuurlijk een goed moment om rustig foto’s te maken, zonder dat ik moeite hoefde te doen om ze bij te houden.


baloerveldsylvia
Sylvia

Ik vond de groep uiteindelijk omdat ik de jurk van Sylvia met zijn duidelijke meekrap-oranje in de verte herkende. Meekrap blijft een prachtige kleur en was in de middeleeuwen zeer geliefd.


baloerveldfabienne
Fabiënne

Alle kleding is met de hand gemaakt door de pelgrims zelf inclusief hoofddoeken en tassen. Ook de schoenen zijn van middeleeuws model en voor de pelgrims op hun maat gemaakt..


einde-baloerveld2
En weer verder

Het was erg lekker om heel even gewoon te zitten en te rusten. Maar niet te lang want ze waren nog niet op de plaats van bestemming; Rolde.


einde-baloerveld1
Einde veld

De pelgrims bereikten rond half 4 het einde van het Balloërveld en liepen langs de akkers verder naar Rolde.


einde-baloerveld-fabienne
Natuur

Dit stuk van de route zat vol met landschapswisselingen; in de ochtend hadden ze langs de Drentse Aa gelopen, dan over het heideveld en vervolgens langs de akkers.


einde-baloerveld
Het is niet ver meer

De laatste meters over de zandpaden waren in zicht en Rolde erg dichtbij en de middeleeuwse schoenen zullen spoedig weer over asfalt gaan.


bijna-bij-rolde1
Vele wegen

Het spreekwoord luid: Vele wegen leidden naar Rome. Palster ende Scerpe is dan wel op weg naar een ander pelgrimsoord maar hier is meer van toepassing; Vele wegen leidden naar Rolde.


bijna-bij-rolde
Rolde

De pelgrims kwamen niet zoals verwacht langs de schaapskooi van Balloo (een pelgrims kan ook een verkeerde afslag nemen…) maar in de omgeving van Rolde leidde van oudsher alle wegen naar Rolde, zelfs de eeuwen oude karresporen op het Ballooerveld!


vlakbij
De kerk

En die wegen leidden dan regelrecht naar de kerk van Rolde of in nog vroeger dagen naar de hunebedden die nog steeds vlak achter de kerk liggen.


langs-de-kerk
Rolde

Vlak achter de kerk van Rolde troffen de pelgrims de begeleiders. Het zonnetje was een beetje gaan schijnen en al kletsend liep het gezelschap de laatste meters naar de overnachtingsplek.


kleine-helper
Kleine helper

En dus gaan de schoenen uit en dan is een beetje hulp wel prettig.


fabienne
Uitrusten

En dan eindelijk uitrusten! En welverdiend lijkt mij.

Ook op de 9e dag heb ik foto’s kunnen maken van de pelgrimage. Het verslag hiervan vind je op de volgende pagina.

 [:en]

We’re sorry, this page is not available in English yet.

 [:]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.