Verenigd Koninkrijk & Ierland


lindow1De man van Lindow

In augustus 1984 vonden turfstekers in Cheshire, de torso van een manlijk veenlijk. Zijn hoofd en zijn rechter voet werden later dat jaar gevonden. In 1988 werden delen van zijn benen werden aangetroffen. Men ontdekte dat de man zo’n 2300 jaar oud was. Hij kreeg de naam Pete Marsh, maar is vooral bekend als de man van Lindow. Waarschijnlijk was ook deze man geofferd aan de goden.
Hij had een van pezen geknoopt touw om zijn nek waarmee wij waarschijnlijk is gewurgd. Ook hij was drie keer op het hoofd geslagen en met een mes in de hals gestoken. Daarna was hij met zijn gezicht naar beneden in het veen geplaatst.

lindow2De tanden van zijn goede gebit lieten zien dat hij ongeveer 20 a 30 jaar oud was toen hij stierf. Hij droeg een baard en snor, wat onder veenlijken niet veel voorkomt. Hij had last van artritis en erg nette nagels. Hij had wormen in zijn darmen maar was verder goed gezond. In zijn maag zat een mengsel van graan, zemelen en wat verbrand brood. Lindow man is gevriesdroogd is te zien in het British Museum.
Volg het bord Lindow Man van DenBlauwen op Pinterest.

De vrouw van Lindow

Op 13 mei 1983 zagen 2 turfstekers een stuk van een vrouwenhoofd in het veen bij Lindow Moss, in Cheshire, waar later ook de man van Lindow werd gevonden. Een man die daar in de buurt woonde, Peter Reyn-Bardt bekende dat hij 23 jaar geleden zijn vrouw had vermoord en in het veen had gegooid. Maar toen het hoofd door de C-14-methode werd onderzocht bleek dat het hoofd ongeveer 1770 jaar oud was. Peter Reyn-Bardt werd echter wel veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Helaas heb ik nog geen fotomateriaal gevonden van de vrouw van Lindow.


Cladh-HallanCladh Hallan bodies

De vier lijken van Cladh Hallan werden ontdekt onder de vloeren van 2 ronde huizen van drieduizend jaar oud op de bekende vindplaats Cladh Hallan op het Hebriden-eiland South Uist. Het oudste lichaam is van een man van 3500 jaar geleden, de andere zijn een paar eeuwen jonger. Waarschijnlijk gaat het o.a. om een man en vrouw van middelbare leeftijd en een meisje van drie jaar oud. Na een koolstof-14 datering bleek dat de vier doden van South Uist zo’n 6 eeuwen na hun dood zijn begraven. Misschien was het veenachtig water gebruikt om de lichamen te bewaren. Dit zijn de eerste mummies ooit in het Verenigd Koninkrijk gevonden. Zo waren de lichamen ontdaan van ingewanden. Ze zijn waarschijnlijk gezwachteld want de ledematen zaten erg dicht tegen het lichaam. Windsels zijn er niet gevonden, die zijn waarschijnlijk vergaan. De BBC heeft een televisie programma gewijd aan het archeologisch onderzoek naar deze lichamen genaamd “Meet The Ancestors”. “We praten over een kunstmatig preserveren van zacht weefsel na de dood. Dit is iets opzettelijks. Het vlees zal na een bepaalde tijdsperiode wegrotten, zelfs van een geconserveerd lichaam. We hebben ze niet opgegraven en gezegd: Ah, mummies!’, maar we dachten wel dat er iets vreemds was. Ze waren zo dicht bij elkaar ‘gebonden’ dat ze erg lang moeten zijn vast gebonden.” Mike Parker-Pearson, expert in prehistorische begravenis riten.

Volg het bord Cladh Hallan van DenBlauwen op Pinterest.

De verdwenen vrouw van Amcottsmoor

Vrij vertaald uit Lindow Man –The Body in the Bog van I.M Stead, J.B Bourke, Don Brothwell: In 1747 werden de resten van de vrouw van Amcotts Moor gevonden. Vandaag bestaat alleen haar leren schoen nog. Aan de schoen te zien kwam de vrouw uit de late Romeinse periode, ongeveer 200 tot 400 jaar na Chr. Haar rechterschoen en hand werden vlak na de vondst naar de Royal Society in London gestuurd, maar deze zijn spoorloos verdwenen.

Volg het bord Amcotts moor woman van DenBlauwen op Pinterest.

De verdwenen man van Mulkeeragh

Vrij vertaald uit Lindow Man –The Body in the Bog van I.M Stead, J.B Bourke, Don Brothwell: In een veen bij de boerderij van Jacob Smith in Mulkeeragh staat een simpele grafsteen. Deze is geplaatst boven de lichamelijke resten die daar werden gevonden, gekleed in een tartan militair uniform in 1753. Deze Hooglandse soldaat werd daar gevonden door de vader van Jacob Smith, wijlen Josiah Smith toen deze aan het turfsteken was. Hij vond het lichaam uitgestrekt in het veen gekleed in een lange ’tartan’ mantel, zowel lichaam als kledingstuk in uitstekende staat verkerend. Er werd besloten om het lichaam opnieuw te begraven op de plek waar het ook was gevonden, waar het nu nog steeds rust. Met tartan wordt bedoeld een ruitpatroon zoals we deze kennen van de schotse kilten die in de kleuren van de clan worden uitgevoerd. Ruitpatronen kennen we echter ook uit eerdere perioden in de geschiedenis dus dit zegt weinig over de leeftijd van deze beschreven vondst.

De verdwenen vrouw en kind van Ballgudden

Vrij vertaald uit Lindow Man –The Body in the Bog van I.M Stead, J.B Bourke, Don Brothwell: In een veen bij Ballgudden werden in 1831 de resten van een vrouw en een kind gevonden. Het geel blonde haar van de vrouw leek weinig te hebben geleden onder het verblijf in het veen. Het lichaam had zijn natuurlijke vorm bewaard. sSommige delne van het vlees warmen verhard als cement, als het vet van een dier. Het vlees van het kind was geheel verdwenen. Het kind had een leren bandje om de nek.

De verdwenen vrouw van Terrydremount

Vrij vertaald uit Lindow Man –The Body in the Bog van I.M Stead, J.B Bourke, Don Brothwell: Ene James Thompson vond in 1832 het skelet van een vrouw en een schoen nabij Terrydremount South. Ook werd er een houten kruk gevonden bij het lichaam. De kruk werd opgegraven met de hulp van een wagenmaker. De haren van de vrouw waren geel van kleur. Er was geen vlees meer aanwezig op het lichaam, alleen het skelet was bewaard gebleven. Ook hier werd besloten om de resten te begraven op de plek waar ze waren gevonden.

Other lost bodies

Vrij vertaald uit Lindow Man –The Body in the Bog by I.M Stead, J.B Bourke, Don Brothwell.In the book Lindow Man –The Body in the Bog, there is mention of other bodies from the bog, like the Camnish woman (found 1834) and the Ballygrollchild (found 1835).<br/ > The Ballygrollchild was coffined. The inside covering was a sheet of paper instead of the usual linen. The well shaped grave of the Camnish woman had a stone placed at the head and a foot of the grave, which stands in the interior of the above bod.


grewelthorpheGrewelthorphe Moor body

A well-preserved body was found on Grewelthorphe Moor, North Yorkshire in 1850. Dressed in bright woolen garments and a pair of shoes, it was reburied in the churchyard of Kirkby Mazeard. Fortunately a policeman managed to secure some bits and pieces: a nailed sole of the left shoe, a woolen insole, and a textile fragment of irregular shape which may have been part of a stocking. The unusual shoe sole is typical for the Roman period. (Yorkshire Museum, H 2053.1, H 2053.2)

Veenlijken in Ierland
Ook in Ierland zijn enkele veenvondsten bekend. De meeste hiervan zijn veel recenter gevonden dan bv de Nederlandse veenlijken omdat er in Ierland nog steeds veen wordt afgegraven. Ook hier gebeurt dat echter met grote graafmachines waardoor de gevonden lichaam vaak zwaar beschadigd terug worden gevonden.


gallagh1De man van Gallagh

In 1821 werd er door veenarbeiders in het veen bij Castleblakeney de man van Gallagh gevonden. Zijn lichaam lag op zijn linkerzijde en was bedekt met een cape van hertenleer. De cape was bij de nek dichtgemaakt met wilg, mogelijk is hij daar ook mee gewurgd. Met twee houten pinnen was zijn lichaam vastgezet in het veen.  Na de eerste vondst werd de man van Gallagh herbegraven en met enige regelmaat ook weer opgegraven zodat mensen hem konden bekijken. Volgens R. C. Turner werd het lichaam uiteindelijk naar het Royal Dublin Society en later de Royal Irish Academy gestuurd waar het werd tentoongesteld. Het werd zo het eerste complete veenlijk dat ooit tentoongesteld werd. Tijdens het drogingsproces vervormde het goed bewaarde lichaam helaas en zijn de hoofd en baardharen verloren gegaan. Van de cape zijn alleen kleine stukjes bewaard gebleven. Het lichaam van de man van Gallagh is gedateerd ca 300 voor Chr. en is te zien in het National Museum of Ireland in Dublin.

Volg het bord Gallagh Man van DenBlauwen op Pinterest.


ClonycavanDe man van Clonycavan

De man van Clonycavan werd gevonden in maart 2003 in het veen bij Clonycavan, vlakbij Dublin. Een recente vondst dus! Ook hier dacht men eerst aan een modern moordslachtoffer, misschien vermoord door leden van de I.R.A. maar het lichaam blijkt ongeveer 2300 jaar oud.De man van Clonycavan is gedateerd tussen 392 en 201 voor Chr. Hij leefde dus tijdens de ijzertijd.Het lichaam werd ontdekt in een veenafgraafmachine. Alleen zijn torso en onderbuik zijn bewaard gebleven, de machine heeft het lichaam waarschijnlijk doormidden gesneden. Men heeft de lengte van de man dus moeten schatten, hij zal zo’n 1.57 meters lang zijn geweest.

Zijn schedel is opengespleten door een scherp voorwerp. In de diepe wond is hersenweefsel aangetroffen. Ook was hij op zijn borst verwond en waren zijn darmen eruit gehaald, net als bij een van de mannen van Nieuw-Weerdinge. Hij heeft verder een litteken dat van zijn neus naar zijn rechter oog loopt. Waarschijnlijk is deze snee door hetzelfde scherpe voorwerp veroorzaakt, waarschijnlijk was dit een bijl. Ook was zijn neus gebroken. Hij had zeer slechte tanden. Verder droeg hij een dun baardje. Analyse van zijn haren onthulde dat hij voor zijn dood veel groenten heeft gegeten. Misschien kan dit betekenen dat hij in de zomer is gestorven.
Clonycavan3Hij was nog relatief jong toen hij stierf, waarschijnlijk tussen de 20 en 25 jaar. Opvallend is zijn haarstijl: een soort Mohawk die omhoog werd gehouden door een soort haargel gemaakt van plantaardige olie en dennenhars. Dit is waarschijnlijk geimporteerd vanuit Spanje en Frankrijk, wat meteen een bewijs van handel is tussen deze gebieden en Ierland. Dit kan ook betekenen dat hij tot de rijkere leden van zijn samenleving hoorde omdat niet iedereen zich dit soort dure producten kon veroorloven. Vanwege zijn haardracht wordt hij ook wel eens een ijzertijd David Beckham genoemd. De Universiteit van Dundee heeft een gezichtsreconstructie gemaakt. Het lichaam van de man van Clonycavan is te zien in het National Museum of Ireland in Dublin.
Volg het bord Clonycavan man van DenBlauwen op Pinterest.


Oldcroghan2De man van Old Croghan

Hij is meerdere keren in borst gestoken, vervolgens onthoofd en zijn lichaam in tweeën gesneden. Een snee op zijn arm zou een verdedigingswond kunnen zijn. Hij is voor zijn dood ook gemarteld, zo heeft hij onder elke tepel een diepe snee. Het lichaam is naakt gevonden met alleen een gevlochten leren bandje om zijn linker pols. De man van Old Croghan werd 3 maanden na de man van Clonycavan gevonden namelijk in juni 2003. Hij is genoemd naar een plaatselijke heuvel, dicht bij de vindplaats; Croghan Hill ten noorden van Daingean.

OldcroghanDe man heeft geleefd tussen 362 en 175 voor Chr. zo’n 2500 jaar geleden en stamt daarmee uit de ijzertijd. De man was 20 tot 25 jaar oud toen hij stierf. Hij moet voor zijn tijd bijzonder lang zijn geweest. Uitgaande van de lengte van zijn bovenarm, moet hij ongeveer 1.98 meter zijn geweest, van alle veenlijken de langste. Waarschijnlijk had de man van Old Croghan een hoge status, zijn handen waren keurig verzorgd. Het waren niet de handen van een man die zwaar werk moest doen. Deze handen zijn trouwens erg groot en prachtig bewaard gebleven.
Zijn vingerafdrukken zijn erg goed te zien. Analyse van zijn nagels lieten zien dat hij bij erg gezond voedsel tot zijn beschikking had gehad, veel vlees en veel groenten.
Oldcroghan1Zijn maaginhoud bevatte nog resten dat zijn laatste maaltijd dat uit graan en karnemelk had bestaan. Maar helemaal gezond is hij ook niet geweest want op zijn longen waren littekens te zien: hij leed schijnbaar aan borstvliesontsteking. Het lichaam van de man van Old Croghan is te zien in het National Museum of Ireland in Dublin.
Volg het bord Old Croghan Man van DenBlauwen op Pinterest.


meenybraddanDe vrouw van Meenybradden

Op 3 mei 1978 vonden veenarbeiders in het Meenybradden veen vlakbij Ardara, het lichaam van een 25 tot 30 jarige vrouw. Ze was bedekt door een wollen mantel. Deze mantel heeft voor nogal wat ophef gezorgd toen bleek dat de mantel 5 eeuwen jonger zou zijn dan het lichaam?Het lichaam is nu gedateerd rond 1570 na Christus wat past bij de middeleeuwse stijl van de mantel.Er waren geen wonden te zien op haar lichaam en er werden ook geen verdere spullen gevonden. We hebben dan ook geen duidelijk idee over haar doodsoorzaak. Ze lag op haar rug in het veen in oost-westelijke richting. Het lichaam was erg goed bewaard gebleven, alleen haar voeten waren ietswat vergaan. De vrouw had kort geknipt haar wat net als haar winpers mooi geconserveerd was. Ze werd uiteindelijk naar Dublin vervoerd en in het stadsmortuarium opgeslagen in een vriezer. Daar bleef het vervolgens 7 jaar liggen, wat het lichaam nodig heeft beschadigd. In juli van 1985 is het lichaam naar het British Museum gebracht voor verdere conservatie.

Haar gevriesdroogde lichaam wordt bewaard in het National Museum of Ireland in Dublin. maar.

Volg het bord Old Croghan Man van DenBlauwen op Pinterest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.