Duitsland & Polen

[:nl]

Ook in Duitsland worden al eeuwen veenlijken gevonden bij het werken in het veen. Vele oude vondsten zijn net als in Nederland verloren gegaan maar toch is er een groot aantal veenlijken beschreven. een aantal van de veenlijken die in Duitsland zijn gevonden en nog steeds bestaan, vind je op deze pagina een beschrijving. Helemaal onderaan deze pagina staan nog 3 Poolse veenlijken genoemd.


windebyband
Windeby I

Bij Windeby, Schleswig lag een klein veen waar in mei 1952 de eerste van twee veenlijken werd gevonden bij het turfsteken. Windeby I zoals dit lichaam genoemd wordt, was helaas wel al beschadigd door de machine die voor het turfgraven gebruikt werd. Zo was er al een been en een hand van het lichaam afgesneden. Volgens Glob lag ze toen ze werd gevonden op haar rug met haar hoofd opzij en haar linker arm gestrekt.

windebyEr zijn geen duidelijke sporen op het lichaam die ons iets kunnen vertellen over de doodsoorzaak maar de meeste wetenschappers gaan uit van een verdrinkingsdood. Waar vroeger algemeen werd aangenomen dat het ook hier gaat om een offergave, zijn er steeds meer wetenschappers die een ander idee hebben. Misschien was ze een crimineel die gestraft werd, sommigen denken dat het om een natuurlijke doodsoorzaak gaat of zou het hier toch om een offer gaan?
windebybody2Haar andere arm lag op haar borst. Ook bij dit lichaam zijn niet alle delen even goed bewaard gebleven. Hier zijn vooral het hoofd en de handen mooi geconserveerd. Ook haar hersenen zijn mooi bewaard gebleven. Haar haar was blond en erg fijn. De helft van haar schedel was kaalgeschoren, net als bij het meisje van Yde en sommige andere veenlijken.
windebyreconstructieIn 1970 werd het lichaam opnieuw onderzocht maar er was te weinig overgebleven om zeker te zijn dat het een meisje was. In 2006 werd er nieuw DNA onderzoek gedaan door de Canadese anthropologe Heather Gill-Robinson. In de National Geographic van september 2007 werden de conclusies gepubliceerd. Het lijkt erop dat toch om een mannelijk lichaam gaat. Ook twijfelt deze professor eraan of het hoofdhaar van de jonge man nu geschoren is of dat het haar bij opgraving is losgeraakt…

Foto: Windeby I zoals ze te zien is in het Landesmuseum van Schleswig

Volg het bord Windeby girl van DenBlauwen op Pinterest.

windebyman
Windeby II

Slechts 20 dagen na de vondst van Windeby I werd er nog geen 5 meter verder een tweede lichaam gevonden. Dit lichaam is absoluut van een man geweest. Of de twee lichamen tegelijkertijd in het veen zijn gelegd, weten we niet, maar het is mogelijk. De man was duidelijk gewurgd voordat hij naakt in het veen werd geplaatst. Een vingerdikke hazelaartak lag nog over zijn nek. Hij lag met gekruiste armen op zijn rug in het veen bedekt met enkele dikke taken en met gaffelvormige scherpe takken verankerd in het veen. Zijn botten zijn in het veen water geheel ontkalkt, alleen zijn huid en haar zijn bewaard gebleven. Sommige haren leken lichter te zijn dan anderen, misschien werd hij al grijs? Hoogst waarschijnlijk was hij dus al iets ouder. Verder is mij weinig bekend over dit veenlijk dus aanvullingen zijn welkom, stuur gerust een e-mail.


rendswuhren
De man van Rendswuhren

In 1871 werd er vlakbij Kiel een manlijk veenlijk gevonden. Een vroege vondst dus, de oudste foto’s van een veenlijk zijn van deze man van Rendswuhren. Helaas wist men nog niet zo goed hoe met deze lichamen om te gaan. Voordat hij naar Kiel werd gebracht kon het publiek het lichaam bekijken in een plaatselijke schuur. Net als bij het Meisje van Yde is er het nodige van het lichaam en de kleding verdwenen in deze eerste dagen na de vondst. Omdat men toen geen andere manier van conserveren kende, werd het lichaam gerookt. De man van Rendswuhren lag met zijn gezicht naar beneden en was naakt toen hij werd gevonden behalve zijn linker been, dat was bedekt met een stuk leer met de harige kant naar binnen, vastgemaakt met repen leer. Over zijn hoofd lagen meerdere kledingstukken, een lang gewaad van wol en een cape van stukken runderleer. Hij was ongeveer 40 tot 50 jaar oud en in dit geval is het duidelijk hoe hij aan zijn eind is gekomen. Hij heeft een driehoekig gat in zijn schedel, veroorzaakt door een harde slag. Hij leefde waarschijnlijk circa 50 na Christus. Het lichaam is te zien in het Landesmuseum van Schleswig.

Volg het bord Rendswühren Man van DenBlauwen op Pinterest.


osterby
De schedel van Osterby

Van de man van Osterby is alleen de schedel bewaard gebleven. Het hoofd werd gevonden op 28 mei 1948 door twee turfgravers in Kohlmoor bij Osterby. In deze regio rond Eckernförde zijn meerdere veenlijken gevonden. Vooral het haar dat is een typische wrong is gedraaid, is prachtig bewaard gebleven. De achtvormige knot, een ‘Swabian knot’ genoemd, werd zonder speld vastgemaakt en was een typische ijzertijd haardracht voor mannen wat klopt met de datering van rond 1e eeuw. De Romeinse historicus Tacitus, die gewoond zou hebben in de omgeving van Osterby, omschreef deze haarstijl als typisch voor de Suebi stam.

osterbydetailHet haar was bovenop de schedel ongeveer 28 centimeter lang, terwijl het in de nek erg kort was. De schedel was in een reeënhuid gewikkeld. Er is verder gezocht naar de rest van het lichaam maar er werd verder niets gevonden. Het hoofd moet van een man geweest zijn van ongeveer 50 tot 60 jaar oud. Het hoofd met een scherp voorwerp gestoken en van het lichaam afgesneden. Recent onderzoek liet zien dat de kaak niet hoort bij de rest van de schedel. ( Februari 16, 2007 Spiegel.de)
Volg het bord Osterby man van DenBlauwen op Pinterest.

damendorf
De man van Damendorf

De man van Damendorf werd gevonden in 1900 in een veen bij Seemor, een van de lichamen gevonden in het district Eckernförde.
De botten waren bijna helemaal opgelost. Het lichaam is nu bijna helemaal plat vanwege het gewicht van het veenpakket dat zich door de eeuwen heen boven hem had opgebouwd. Alleen de huid, nagels en haar zijn bewaard gebleven.Op een foto in het boek van Glob zijn ook duidelijk de twee schoenen en een leren gordel te zien. Ook zou er een leren bakje zijn gevonden?
damendorfbroekDeze broek van de Damendorf man is bewaard gebleven. Het lichaam lag met het gezicht naar beneden, het hoofd rustend tegen zijn uitgestrekte linker arm. De man van Damendorf stierf tussen 140 380 jaar voor Christus. Hoe dan man is gestorven is niet helemaal duidelijk maar een aanwijzing is wellicht de paar centimeter grote wond in de hartregio.
Volg het bord Damendorf van DenBlauwen op Pinterest.


roter-frans
De man van Neu Versen (Roter Franz)

Neu Versen Man wordt ook wel Roter Franz genoemd, vanwege de speciale rode kleur haar die alle veenlijken gemeenschappelijk hebben. Hij werd gevonden op 8 juni 1900 door turfsteker Bernard Herbers. De beschadigingen gemaakt door de turfschep zijn op het lichaam goed te zien. De man van Neu Versen lag op zijn rug in het veen van het Duitse Bourtangermoor ten noorden van Neu Versen, vlakbij Meppen in Emsland. Het lichaam werd eerst op een plaatslijk kerkhof begraven maar toen het Provinzialmuseum in Hannover hierover hoorde, wilde zij het lichaam kopen. Het duurde 5 maanden onderhandelen voordat het lichaam werd opgegraven. Deze 5 maanden hebben het lichaam geen goed gedaan.

Der-Rote-Franz-De man moet zo’n 25 – 32 jaar geweest zijn en zal veel paard hebben gereden. Vergroeiing aan de botten in zijn benen zijn typisch voor ruiters. Zijn rechter schoudergewricht was ooit (door een pijlpunt?) verwond geraakt maar ook weer genezen. Ook had hij een geheelde breuk aan zijn rechter sleutelbeen, misschien van zijn paard gevallen? Vele mensen zien hem als een Germaanse strijder te paard, misschien wel in dienst van de Romeinse Auxilia oorlog. Hij is gestorven tussen 135–385 na Christus. De doodsoorzaak is duidelijk een doorgesneden keel. Of hij een moordslachtoffer of offer was, is ook in dit geval niet duidelijk. Van het jaar 2000 tot 2002 was dit lichaam te zien in de tentoonstelling ’the mysterious bogpeople’ waarvoor ook een reconstructie van het gezicht is gemaakt. Het lichaam is nu te zien in het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover.
Volg het bord neu versen man van DenBlauwen op Pinterest.

kayhausenjongen2
De jongen van Kayhausen

Er zijn aanwijzingen dat de jongen een ontsteking had in een heupgewricht en waarschijnlijk alleen met hulp kon lopen. Omdat er verhoudingsgewijs veel veenlijken zijn met lichamelijke afwijkingen zijn er mensen die denken dat deze mensen specifiek als offer geschikt waren. Alleen is het de vraag of ze dit waren omdat ze favorieten van de goden waren of juist het tegenovergestelde? waar het lichaam wordt bewaard, weet ik niet. Wie kan het mij vertellen?
Volg het bord Kayhousen boy van DenBlauwen op Pinterest.


rost
Het verdwenen meisje van Rost

Nog een ander kind onder de veenlijken was het meisje van Rost waarover we helaas weinig weten, alleen dat het meisje hooguit 3 jaar is geworden en 80 centimeter groot was. Het lichaampje is een van de veenlijken die verloren zijn gegaan tijdens de tweede wereldoorlog. Gelukkig is er wel een foto bewaard gebleven zodat we wel weten hoe het lichaam eruit zag.

Volg het bord Röst girl van DenBlauwen op Pinterest.

neu-england
De man van Neu England

De man van Neu England Man werd in het Lengener Moor bij Ammerland gevonden in 1941. Hij moet zo’n 40 tot 50 jaar oud zijn geweest toen hij waarschijnlijk in de 2e of 3e eeuw om het leven kwam. Hoe dat precies is gebeurd is niet duidelijk, hiervoor is het lichaam te slecht bewaard gebleven maar de pijnlijke gezichtsuitdrukking lijkt niet van een vredig einde te getuigen. Het lichaam is te zien in het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg.
Volg het bord Neu England man van DenBlauwen op Pinterest.


husbake1 De man van Husbäke

In 1931 werd er in het Vehnemoor bij Edewecht in Nedersaksen ook al een veenlijk gevonden maar op 15 oktober 1936 is het opnieuw raak. De man van Husbäke wordt gevonden dit veen bij Ammerland door turfsteker Brünthen. Het lichaam was zeer goed geconserveerd gebleven. Toen hij werd gevonden lag hij voorover met zijn gezicht naar beneden, een arm onder zijn borst en met zijn hoofd in noordelijke richting . Was hij verongelukt en verdronken of op een andere manier aan zijn eind gekomen? Op zijn lichaam zijn geen duidelijke tekenen van geweld te vinden. Hij leefde tussen 75 en 215 na Christus en was ongeveer 20 jaar oud toen hij stierf. Zijn haar was kort en hij zijn snor en baardlijn tanden zijn grotendeels bewaard gebleven en de weinige slijtage hieraan bevestigt zijn jonge leeftijd. Hij was redelijk lang, 1,75 meter. Zijn maaginhoud is bewaard gebleven en bevatte onder andere visgraten en graan. Er is ook van dit veenlijk een driedimensionale gezichtsreconstructie. Het lichaam is te zien in het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg

Volg het bord Husbäke man van DenBlauwen op Pinterest.

datgen1
De man van Dätgen

In 1959 het onthoofde lichaam van een man gevonden in het veen nabij Dätgen, niet ver van Kiel. Het hoofd van de man werd 3 meter verder in het veen terug gevonden. De resten zijn gedateerd, de man leefde tussen de 2e en 4e eeuw na Christus. Naast de onthoofding had de man ook andere wonden o.a. steekwonden. Het lijkt erop dat enkele van deze wonden na zijn dood zijn toegebracht. Sommige mensen denken daarom dat de man misschien is terechtgesteld als heks? Misschien waren de mensen bang was dat de man uit de dood zou opstaan en heeft men gepoogd dit onmogelijk te maken door het lichaam zo te verminken.
datgen2Het hoofd van Dätgen man, met het haar in de achtvormige ‘Swabian knot’, typisch voor de periode waarin hij leefde, de Romeinse ijzertijd. Het lichaam is te zien in het Landesmuseum van Schleswig.

bockhornerfeldDe man van Bockhornerfeld

De man van Bockhornerfeld die in november 1934 werd gevonden, wordt soms ook wel Jührdenerfeld Man genoemd. De man lag toen hij werd gevonden op zijn rechterzij bedekt met een leren cape en een fragment van en wollen weefsel. Zijn lichaam was met lange takken vast gezet in het veen. Testen hebben aangewezen dat hij heeft geleefd in de eerste helft van de eerste eeuw, hij is dus een tijdgenoot van het meisje van Yde. Het lichaam is te zien in het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg.
Volg het bord Bockhornerfeld man van DenBlauwen op Pinterest.


uchter-moor-skelet
Het meisje van het Uchtermoor

De meeste veenlijken zijn jaren geleden gevonden maar het meisje van het Uchtermoor is een erg recent vondst, het eerste veenlijk dat in 50 jaar werd ontdekt in Duitsland. Het halve lichaam werd gevonden in januari 2000 door veenarbeiders in Uchte waar nog steeds turf gewonnen, al gebeurd dat tegenwoordig met grote graafmachines. Hierdoor is het lichaam doormidden gesneden.

uchter-moor-hand1De politie dacht aan een moordzaak maar deze bleef uiteraard onopgelost. De lichamelijke resten werden vervolgens opgeslagen. 5 jaar later werd er een hand gevonden in hetzelfde veen. Men realiseerde zich toen dat het hier om een zeer oud lichaam ging en er werd een archeoloog bij gehaald. In juni van dat jaar was het bijna complete lichaam gevonden.
uchter-moor-skelettEr mist alleen een schouderblad. Het haar van het meisje was ook nog aanwezig. Het 1,50 meter grote lichaam blijkt van een jong meisje te zijn, ongeveer 18 jaar oud dat zo’n 2700 jaar geleden omstreeks 650 voor Chr. moet hebben geleefd.
Van de botten kon men aflezen dat het meisje meerdere malen in haar leven honger moet hebben geleden. Het lichaam vertoonde geen tekenen van geweld waardoor we niet weten wat de doodsoorzaak is geweest. 4 kilometer ten noorden van de vindplaats is in de 50 jaren van de vorige eeuw een veenweg teruggevonden. Deze zou heel goed uit dezelfde tijdsperiode kunnen komen namelijk de ijzertijd, voor de Romeinse periode. Het lichaam is te zien in het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover.
Volg het bord Uchtermoor girl van DenBlauwen op Pinterest.

grossen_moorDe Hunteburg I&II

Zoals eerder gezegd; veel veenlijken zijn helaas verloren gegaan, zo ook de op 25 april 1949 gevonden mannen van Grossenmoor by Hunteburg. De mannen staan ook wel bekend als de mannen van Hunteburg. Na alle onderzoeken werden de veenlijken naar een chemisch bedrijf gestuurd om daar gedroogd te worden. Daar zijn de veenlijken zoekgeraakt…Gelukkig zijn er foto’s van de lijken en een gipsafgietsel van de lichamen bewaard gebleven zodat we toch een beeld van deze veenlijken hebben.
Mantel_von_HunteburgHunteburg I, de achterste man wordt zo´n 20 jaar oud geschat. Hij had 18 centimeter lang blond tot roodblond haar en netjes geknipte nagels. Hij was tussen de 180 en 190 centimeter lang. Zijn lichaam is beschadigd geraakt door de graafgereedschappen.
Hunteburg II werd door het andere lichaam beschermd tegen de graafgereedschappen en hierdoor minder beschadigd. Zijn haren waren 10 centimeter lang en donker blond. Ook hij had netjes geknipte nagels. Hij was bijna 190 centimeter lang en ongeveer 30 jaar oud. Deze twee mannen zijn teruggevonden samen met elk een prachtige mantel in de kleuren blauw en groen. Afgezet met kaartweefsels laten de mantels zien hoe goed men de verschillende weeftechnieken beheersten en wat voor een prachtige kleuren men al kon bereiken door plantaardige verven te gebruiken. De mantels zijn 380 x 180 centimeters groot en waarschijnlijk uit de derde of vierde eeuw na Chr. Reparaties geven aan dat de mantels langere tijd gedragen zijn. Ze worden gezien als de een van de mooiste en best bewaard gebleven kledingstukken uit de Romeinse ijzertijd. De mantels zijn te zien in het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover.
Volg het bord Grossenmoor man van DenBlauwen op Pinterest.


bernuthsfeldDe man van Bernuthsfeld

Al meer dan een eeuw lang is de man van Bernuthsfeld te zien in het Landesmuseum Emden. Hij werd gevonden op 24 mei 1907 door de broers de Jonge terwijl ze aan het turfsteken waren Bernuthsfeld in Hochmoor (Landkreis Aurich). Vanwege zijn vindplaats werd hij al gauw Bernie genoemd. De man moet zijn gestorven rond 796 na Christus en was waarschijnlijk zo’n 25 tot 30 jaar oud toen hij stierf.

bernuthsfeld1Hoe hij is gestorven is niet duidelijk. Misschien is hij geofferd, vermoord of gewoon verongelukt, wie zal het zeggen?
Erg bijzonder aan deze vondst is dat de man volledig gekleed was en wel in een soort knielange jurk met lange mouwen en een kleurrijke poncho die beiden van wol waren gemaakt, net als de deken die om de man heen gewikkeld was.
bernutsfeldDe jurk was erg bijzonder omdat hij gemaakt was van allemaal kleine lapjes en vaak was vermaakt en gerepareerd. De Duitse archeoloog Jurgen Bär omschreef het als een ‘Patchwork jurk in hippie stijl’. De foto hiernaast is gemaakt tijdens het scannen van het skelet. Het zal nog enige tijd duren voordat de reconstructie van het gezicht van dit veenlijk af is. Wanner de reconstructie klaar is, hopen we een foto ervan op deze pagina te kunnen plaatsen.
Volg het bord Bernuthsfeld man van DenBlauwen op Pinterest.
Uit Polen zijn mij slecht 3 veenlijken bekend:

  • In 1936 werd bij Dąbrówka een veenlijk gevonden met een bronzen mantelspeld en 2 barnstenen kralen.
  • In 1939 werd er een meisje gevonden bij Drobnitz samen met o.a. een houten kam. Zij is gedateerd tussen de 8e en 5e eeuw voor Christus. Er staan een foto van het meisje in het boek ‘vereeuwigd in het veen’ van Wijnand van der Sanden. Het lichaam zelf bestaat niet meer, het is tijdens de 2e wereldoorlog verloren gegaan.
  • In 1943 werd er een mannelijk veenlijk gevonden bij Karinden. Van deze veenlijken ontbreekt nog fotomateriaal.

[:en]

Also in Germany bogbodies have been found by peatdiggers. Many of their oldest finds have been lost but a numbre of bogbodies have survived, most of these have a description on this page.
At the bottom of this page you can find the description of some bogbodies from Poland.
windebybandWindeby I
Near Windeby in Schleswig was a small bog where in may 1952 the first of 2 bogbodies was found. Windeby I or the Windeby girl as the body became known as, was badly damaged by the machine used for peatdigging. A leg and a hand had been cut of the body. According to Glob she was found lying on her back with her head tilted and her left arm streched, the right arm on her chest.
windebyThere are no clear signs on the body that could tell us something about the way she died but most scientists asume the girl was drowned. Before averybody thought that she most have been a sacrifice to the gods but now more and more scientists think it also possible that she was punished for a crime and some think she died of natural causes
windebybody2Not al parts of the body have been preserved as well. Mostly the hands and head, brain included have been preserved beautifully. Her hair was blond and very fine. Half of her skull had been shaved, just like the Yde girl and some other bogbodies.Landesmuseum van Schleswig
windebyreconstructieIn 1970 the body was reeximened but not enough of the body had been preserved to even say for sure it is a female body. In 2006 a new DNA test was preformed by the Canadian anthropologist Heather Gill-Robinson. The National Geographic of september 2007 publiced the result in an article. It would apear that the body is male. He also suggested that maybe the hair was not shaven of but ame of during the excavation…
Foto: Windeby I zoals ze te zien is in het Landesmuseum van Schleswig
Volg het bord Windeby girl van DenBlauwen op Pinterest.
windebymanWindeby II
Only 20 days after Windeby I was found, a second body was discovered separated from the first by less then 5 metres. This is absolutely a male body. We don’t know if the bodies of Windeby I and II were placed in the bog together but it is a possibility.
The man had clearly been strangled befored being placed in the bog. A hazel branch as thick as a finger was still wrapped around his neck. His nacked body layed in the bog on his back with his arms crossed. He had been covered by some thick and fork-shaped sharp branches.
His bones had completely decalcified in the bogs acidig water, oly his skin and hair war saved. Some hairs seemed to by a lighter colour, was he turning grey? TYhat could mean he was a little older.
I know very little about this body so if there is any think you can tell us about it, lett us know and send us a e-mail.
rendswuhren
De man van Rendswuhren

In 1871 a male bogbody was found in Nederfrideriksmose near Kiel. An early find, the oldest pictures of a bogbody still in the bog are from this Rendswuhren man.
Unfortunatly in those days there was little known about how to preserve a body like this. Before being send to Kiel he was taken to a barn where the locals could view the body. Just like with the Dutch Yde girl, Some parts of the body and the clothing have dissappeared in these forst days after finding the body. Because another way of preservation was not know, the body was smoked.
Rendswuhren man was found lying face down and nacked except his left leg, That was covered by a piece of leather, with the hairs inward and tied with strips of leather. More pieces of clothing were placed on his head, a long woolen garment and a cape made out of pieces of oxleather.
He was about 40 to 50 years old wheb he died and in this case it is quit clear how the man was killed. A triangular hole in his skull was caused by ha hard blow. He probably lived approximately 50 A.D.
The body is on display at the Landesmuseum of Schleswig.

Volg het bord Rendswühren Man van DenBlauwen op Pinterest.

osterbyDe schedel van Osterby

From the man of Osterby only the skull was preserved. The head was found on may 28th 1948 by two peatdiggers Kohlmoor near Osterby. In this region around Eckernförde several bogbodies have been found. Especially the hair of this skull was beautifully conserved in the bog and showes a typical, eight shaped knot known as a ‘Swabian knot’ was tied without using a pin was a typical hairstyle for men in the Iron Age which fits the dating of around the first century. De Roman historian Tacitus, who was said to have lived near Osterby, discribed this hairstyle as typical for the Suebi tribe.

osterbydetailThe hair ontop of the skull was 28 centimetres long, while the hair in the neck was cut very short. The skull was wrapped in a piece of deerleather. People searched for a body but none was found. The head most have belonged to a man of approximately 50 to 60 years old. It was cut from the body with a very sharp instrument. Recent research showed that the jaw did not belong to the rest of the skull!. ( February 16th, 2007 Spiegel.de)
Volg het bord Osterby man van DenBlauwen op Pinterest.

damendorfDe man van Damendorf

This body of an adult man was found in 1900 in a bog at Seemor, another body found near the district Eckernförde. The bones have almost completely dissolved. The body is now almost completely flat because of the weight of the bog resting on top of him for so long. Only the skin, nails and hair heve been preserved. The body lay face downwards, the head resting on the outstretched left arm. Damendorf man was dated 140-380 AD. How the man died is not sure but a couple of centimetres long cut near the hart may be an indication of the mans cause of death.
damendorfbroekThede trousers belonging to the Damendorf man was kept beautifully, as were his shoes and a leather girdle. They are claerly seen on a picture in Globs book. It also sais that they was a lesther bowl found with the man.
The body is on display at the Landesmuseum of Schleswig.
Volg het bord Damendorf van DenBlauwen op Pinterest.


roter-fransDe man van Neu Versen (Roter Franz)

Neu Versen Man is also known by his nickname Roter Franz (Red Frans) because of that special red hair that al bogbodies share. He was found on june 8th 1900 by peatdigger Bernard Herbers. The damage done by his peat shovel is clearly visible.
Neu Versen man was found lying on his back in the bog near the German Bourtangermoor north of Neu Versen, near Meppen in Emsland..The body was initially reburried at a local cemetery but when the Provinzialmuseum in Hannover heeard about his, they wanted to buy the body. It took 5 months of negotiations befor the body was excavated. These 5 months in the grave didn’t do the body any good..

Der-Rote-Franz-The man must have been about 25 to 32 years old and must have been on horseback a lot. Concrescences to the bones are typical for horseriders. His right shoulder joint was ones wounded (by an aroowhead?) but had healed again. He also had a healed fracture in his right collar-bone, maybe he had fallen of his horse?
Many people think he was a Germanic warrior on horseback, maybe fighting in the Roman Auxilia war. He died between 135 and 385 A D. The cause of death is clear because of his cut throat. If this means he was a sacrifice or a murdervictim, we’ll never know.
From the year 2000 till 2002 his body was on display in the exhibition ’the mysterious bogpeople’ which included this facial reconstruction.The body of Roter Frans is now on display at the Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover.
Volg het bord neu versen man van DenBlauwen op Pinterest.
kayhausenjongen2De jongen van Kayhausen
Bogbodies of children are not commen but not unheard of either. One of the few children among the bogbodies is the Kayhausen boy. Around 300 to 400 B C this approximately 7 year old boy was killed by muliple stabwounds in the neck. His hands and feet had been bound by a rope and. After his death the boy had been placed in the bog face down.
Volg het bord Kayhousen boy van DenBlauwen op Pinterest.

rost

Het verdwenen meisje van Rost

Another child was the Rost girl but very little is known about the Rost girl, we only know that she was about 3 when she died and that she was 80 centimetres tall. The little body was one of the bogbodies that was lost during the second world war. Fortunately a picture still exists so we know what her body looked like.

Volg het bord Röst girl van DenBlauwen op Pinterest.
neu-england

De man van Neu England
Neu England Man was found in the Lengener Moor near Ammerland in 1941. He must have been between 40 and 50 years old when he died in sometime during the 2th ore 3th century A D. How he died we don’t know because the body was to poorly preserved but the painful expresion on the mans face doesn’t suggest a peaceful end.
The body is on display at the Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg.
Volg het bord Neu England man van DenBlauwen op Pinterest.
 

husbake1 De man van Husbäke

In 1931 in the Vehnemoor near Edewecht in Nedersaksen a bogbody had been found but on october 15th 1936 a second body in found. Husbäke man was found in this bog near Ammerland by peatdigger Brünthen. The body had been very well preserved. When he was found he was lying face down in the bog with one arm under his chest and his head itowards the north. Was he victim of an acident, drowning or killed in some other way, we don’t know. There are now claer signs of violence on his body.
He lived between 75 and 215 AD and was about 20 years old when he died. His hair was short and his moustache and beard were also largly preserved and the little wear on them fits with his young age. He was reasonably tal, 1,75 metres. The contents of his stomach was also saved and showed to include fichbones and grain.
A 3D reconstruction of his face can be seen along with the body itself at the Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg

Volg het bord Husbäke man van DenBlauwen op Pinterest.


datgen1De man van Dätgen
In 1959 the decapitated body of a man was found in the bog near Dätgen, not far from Kiel. The mans head was found only 3 metres further down in the bog. The remains were dated to be from the 2th to 4th century AD.
Besides the decapitation, the man had other clear wounds such as stabwounds. It seems that some of these wounds were inflicted after the man died. That is why some people think this man may have been executed as a witch? Maybe the people who killed him were afraid he might return from the dead en tried to prevent him from doing so, by mutilating the body.
datgen2Dätgen mans skull includes the mans hair that shows the eight shaped ‘Swabian knot’, typical for the period in which he lived, the Roman Iron Age. Landesmuseum van Schleswig.


bockhornerfeldDe man van Bockhornerfeld
Bockhornerfeld man who was found in november 1934, is also known as Jührdenerfeld Man. The man was lying was on his right side covered by a leather cape and a fragment of a woolen fabric. His body was pinned down in the bog with long branches. Tests have shown that he lived during the first halve of the first century, a contemporary of the Dutch Yde girl.
The body is on display at the Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg.
Volg het bord Bockhornerfeld man van DenBlauwen op Pinterest.

uchter-moor-skelet

Het meisje van het UchterveenMost bogbodies have been found years ago but the Uchtermoor girl is a more recent find, the first bogbody that had been found in Germany in 50 years.
One half of the body had been found in january 2000 by peatdigger in Uchte (Landkreis Nienburg) where peatdigging is still takes place although now large digging machines are used. This is why the body has been cut in half.

uchter-moor-hand1The police first thought it might be a murdercase but naturally could not sold the case. The human remains were then stored. 5 years later a hand was found in the same bog. People realized they were dealing with a very old boby and an archeaologist joint the investigation. In june of that year the near complete body had been recovered. Only one shoulderblade is missing. Some of the girls hair was also found.
uchter-moor-skelettThe 1,50 metre tall body turned out to be that of a young girl, about 18 years old who must have lived approximately 2700 years ago, around 650 BC. The bones showed that the girl must have known hunger several times during her life.
The body showed no signs of violence so we don´t know the cause of her death. 4 kilometres north of the site the girl was found, a wooden road had been found in the bog that probably dates from the same period, the pre Roman Iron Age.
The body is on dispplay at the Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover.
Volg het bord Uchtermoor girl van DenBlauwen op Pinterest.


grossen_moorDe verdwenen mannen van Grossenmoor
As said before, many bogbodies were lost including the Grossenmoor men who were found april 25th 1949 near Hunteburg. The men are also known as the Hunteburg men. After the tests were finished the bodies were send to a chemicalfirm where the bodies were to be dried. That is where the bodies were lost… Fortunately there are pictures of the bodies and a plaster cast was made. These give us a good impression of what these bogbodies looked like.
Volg het bord Grossenmoor man van DenBlauwen op Pinterest.

Mantel_von_HunteburgHunteburg

Hunteburg I, on the ´bottom´of the pictures was about 20 years old. His hair was 18 centimetres long and blond to reddishblond and his nails were manicured. He was between 180 and 190 centimetres long. His body was damaged by the diggingtools.
Hunteburg II was somewhat protected from the digging tools by the other body so he was less damaged. His hair was 10 centimetres long and dark blond. His nails were also manicured. He was nerarly 190 centimeters and about 30 years old.

Volg het bord Hunteburg men van DenBlauwen op Pinterest.


bernuthsfeldDe man van Bernuthsfeld
For more then a hundred years Bernuthsfeld man has been on display at the Landesmuseum Emden. He was found on may 24th 1907 by the brothers de Jonge while working as peatdiggers in Bernuthsfeld in Hochmoor (Landkreis Aurich). Because of the place he was found he was nicknamed Bernie.The man must have died around 796 AD and was probably 25 to 30 years old when he died.
bernuthsfeld1 Very special about this bogbody is the fact that the man was fully dressed. He wore a longsleeved garment that was knee-long and a colourful Poncho, both made out of wool as was the blanket in wich the man had been covered.
bernutsfeldThe ‘dress’ is a very special and rare find, made of many patches and fixed and repaired many times. The German archaeologist Jurgen Bär discribed it as a ‘Patchwork piece in hippy style’.DThe picture on the right was taken during the scanning od the skeleton. It will take some time before the reconstruction of this bogbodies face is finished. When it is, we hope to include a picture of the reconstruction on this page.
Volg het bord Bernuthsfeld man van DenBlauwen op Pinterest.
Uit Polen zijn mij slecht 3 veenlijken bekend:

  • In 1936 werd bij Dąbrówka een veenlijk gevonden met een bronzen mantelspeld en 2 barnstenen kralen.
  • In 1939 werd er een meisje gevonden bij Drobnitz samen met o.a. een houten kam. Zij is gedateerd tussen de 8e en 5e eeuw voor Christus. Er staan een foto van het meisje in het boek ‘vereeuwigd in het veen’ van Wijnand van der Sanden. Het lichaam zelf bestaat niet meer, het is tijdens de 2e wereldoorlog verloren gegaan.
  • In 1943 werd er een mannelijk veenlijk gevonden bij Karinden. Van deze veenlijken ontbreekt nog fotomateriaal.

[:]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *